Mensensmokkelnetwerk opgerold

TEESSIDE – Een omvangrijk netwerk van mensensmokkelaars is in het Verenigd Koninkrijk opgerold. Criminelen probeerden migranten vanaf het vasteland van Europa het kanaal over te krijgen. Ze werden onder andere op illegale wijze in koelwagens via Rotterdam vervoerd.

Dat meldt de National Crime Agency (NCA). Het betreft een misdaadgroepering die voornamelijk in Teesside was gevestigd, een regio in het noordoosten van Engeland waar onder andere de stad Middlesbrough onder valt. De bende zou verantwoordelijk zijn voor de smokkel van honderden migranten, grotendeels vanuit ons land, naar het Verenigd Koninkrijk. De 43-jarige Muhammad Zada wordt als leider van de organisatie gezien. Hij is gearresteerd. Zada coördineerde in 2017 minstens vijf samenzweringen om Iraaks-Koerdische migranten het Kanaal over te smokkelen.

De criminele bende rekende migranten een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 pond om zich in voertuigen, waaronder koelwagens, te verstoppen en te vervoeren.  Bij een van de operaties werden er migranten vanuit Rotterdam opgehaald om ze naderhand in koelwagens vol fruit en groente te vervoeren. De Nederlandse politie greep voortijdig in, en trof twaalf migranten aan. Ook werden er migranten verstopt in een camper, en in busjes tussen fietsdozen en een lading matrassen.

Bij de operatie waren ongeveer 350 agenten van de NCA en haar partners, ook in ons land, betrokken. De leider, al schuldig bevonden, krijgt 20 september zijn straf te horen, net als zijn handlangers Pareiz Abdullah (41), Khalid Mahmud (50), Marek Sochanic (39), Gurprit Kahlon (67) en Bestoon Moslih (41).

Martin Clarke, commandant van de NCA-afdeling, gaf aan dat de smokkel van misschien wel duizenden mensen is voorkomen. “Dit resultaat is een bewijs van succesvolle samenwerking. Deze mensen gaven niets om de veiligheid en het welzijn van de mensen die ze verhandelden. Ze waren bereid om ze in gevaarlijke situaties te brengen, zoals in koelwagens, en dat allemaal voor een snelle uitbetaling.” Hij vervolgt: ”We blijven onvermoeibaar samenwerken met belangrijke internationale partners om de criminele netwerken te ontmantelen die mensen als handelswaar behandelen en levens in gevaar brengen.” (De Telegraaf)…[+]