Militaire staatsgreep in Bolivia lijkt afgewend twee legerleiders opgepakt

6 Militaire staatsgreep in Bolivia lijkt afgewend twee legerleiders opgepakt

LA PAZ – De militairen die zich woensdag in Bolivia verzameld hadden bij het presidentieel paleis in La Paz en er door president Luis Arce van beschuldigd werden een staatsgreep te willen plegen, zijn weer vertrokken. Twee legerleiders zijn opgepakt.

De eerste daad van het nieuwe militaire commando was het bevel dat de troepen die onder leiding van generaal Juan José Zúñiga het paleis hadden bestormd, naar huis terugkeerden. Dat deden ze. De politie nam even later de controle over van het plein waaraan het paleis is gevestigd. Enkele uren later werd generaal Zúñiga gearresteerd. Het is onduidelijk waar hij naartoe is gebracht. Het openbare ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar zijn handelen.

Eerder was door journalisten van AFP gemeld dat een gepantserd voertuig de ingang van het paleis geramd had en dat militairen, onder wie Zúñiga, het pand rond 16.30 uur lokale tijd 22.30 uur in België binnengegaan zouden zijn. Zúñiga verklaarde daarbij “de democratie in Bolivia te willen herstructureren”. “Het moet een echte democratie worden, niet die van enkelingen zei hij omringd door soldaten.

Intussen hebben de autoriteiten ook de arrestatie bekendgemaakt van een tweede legerverantwoordelijke, chef van de marine Juan Arnez Salvador. De twee topmilitairen worden vervolgd wegens “gewapende opstand en terrorisme In een reactie op de zich ontvouwende staatsgreep riep president Arce in een videoboodschap het volk op tot “mobilisatie Het Boliviaanse volk moet zich organiseren en mobiliseren tegen de staatsgreep en voor de democratie” klonk het. Ook de Boliviaanse oud-president Morales, die zich publiekelijk heeft afgesplitst van Arce, hoewel beiden tot dezelfde socialistische beweging behoren, kondigde een nationale mobilisatie van zijn aanhangers aan om de democratie te steunen.Morales beschuldigde Zúñiga ervan een staatsgreep te willen plegen en kondigde een algemene staking aan, inclusief een oproep om wegen te blokkeren. “We zullen niet toestaan dat de strijdkrachten de democratie schenden en mensen intimideren”, zo klonk het bij Morales. Ook de Boliviaanse vakcentrale COB sprak van een staatsgreep.

De hoogste rechtbank van Bolivia heeft de couppoging veroordeeld als een aanval op de democratische stabiliteit in het Zuid-Amerikaanse land. De acties van de militairen worden ook internationaal veroordeeld. De president van Honduras, Xiomara Castro, roept de 33 lidstaten van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten CELAC dringend op de “criminele militaire coup” te veroordelen. Honduras is de huidige voorzitter van het samenwerkingsverband. Meerdere landen hebben gehoor gegeven aan die oproep. (HLN)…[+]