Mogelijk oudste bordspel ter wereld gevonden in Azerbeidzjan

AZERBEIDZJAN  –  Het eeuwenoude spel ‘Honden en Jakhalzen’ is mogelijk nóg ouder dan gedacht. Lange tijd werd gedacht dat het spel zijn oorsprong vond in Egypte rond 2000 voor Christus, maar onlangs is een oudere variant van het spel ontdekt in Azerbeidzjan.

Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in de European Journal of Archeology. Lang werd aangenomen dat ‘Honden en Jakhalzen’ uit Egypte kwam. Zo’n zeventig exemplaren van het spel werden daar gevonden. De oudste variant werd gevonden in een graf in El Assasif en kwam uit een periode tussen 2064 en 1952 voor Christus.

Maar in het oosten van Azerbeidzjan zijn zes verschillende varianten van het spelbord ontdekt. Volgens archeologen komt het bord dat is gevonden in de prehistorische rotsschuilplaats Çapmali uit het late derde millennium tot het vroege tweede millennium voor Christus. Dat betekent dat die versie van het spel mogelijk ouder is dan die uit Egypte.

De zes ontdekte spelborden in Azerbeidzjan tonen meer aan dan alleen de origine van het spel. De locaties van de vondsten laten zien dat het spel door alle sociale klassen werd gespeeld.

Het spelbord uit Çapmali werd gevonden in een grot die door veehouders werd gebruikt, terwijl in Yeni Türkan en Dübendi de spellen werden gevonden in graven van de rijken. De varianten verschillen van een grottekening tot een echt fysiek spelbord.

“Het spel werd snel overgenomen en gespeeld door een grote verscheidenheid aan mensen: van de adel in Egypte tot de veehouders in de Kaukasus. Van de handelaren in Anatolië tot de arbeiders die de piramides in Egypte bouwden”, schrijven de onderzoekers.

De snelle verspreiding van het spel bewijst volgens de wetenschappers dat spellen gebruikt kunnen worden als middel om anderen te leren kennen, eventueel buiten de eigen sociale klasse. (NU) …[+]