Monument van Fort Boekoe wordt onthuld op 20 september
PARAMARIBO – De initiatiefnemer van de onthulling van het monument van Fort Boekoe, John Pels, zegt in een reactie aan Times of Suriname dat er op 20 september een monument voor Fort Boekoe wordt onthuld en niet eentje alleen van Boni. Hij hoopt hiermee een misverstand dat is ontstaan rond de onthulling van het monument uit de wereld te helpen.
“Fort Boekoe stond in de laat-achttiende eeuw in het stroomgebied van de Cottica, het kustgebied van Suriname. Dit gebied is al zo’n tweehonderd jaar woongebied van Aukaners, onderdanen van granman Bono Velanti. Al meer dan 25 jaar onderzoekt stichting Boekoe dit gebied met als doel de locatie van het Fort te traceren en de geschiedenis van de heroïsche marronstrijd in dit gebied breed onder de aandacht te brengen. Tijdens deze onderzoeken werden wij steeds met raad en daad bijgestaan door leden van de lokale gemeenschap. Daarbij werden de lokale gezagsdragers, tradities en leefgewoonten altijd gerespecteerd”, vertelt Pels.
De lokale gemeenschap aan de Cottica, met name van Tamarin, vatte het plan op om een gedenkteken voor Fort Boekoe op te richten en vroeg Stichting Boekoe daarbij te ondersteunen. Een gedenkteken dat de betekenis die het Fort en het voor hen heilige gebied weergeeft en waaraan zij zelf ook actief meewerkten. Het monument is door de organisatie dan ook steeds gepresenteerd als monument voor Fort Boekoe: als symbool en eerbetoon aan alle Marrons die zich tegen het koloniaal bewind teweer stelden en daarmee een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de emancipatie van de onderdrukte mensen in de kolonie.
Op vrijdag 20 september wordt in Tamarin, dat gelegen is in het Surinaamse district Marowijne, het Boekoe monument onthuld. Met een gedenkteken wordt een markant en tastbaar herkenningspunt gecreëerd in het oorspronkelijke landschap.Het biedt bezoekers een plaats waar zij opnieuw geïnspireerd kunnen worden door de strijd die het fort en zijn bewoners voerden, waarmee zij bijdroegen aan de eerste stappen tot emancipatie van het onderdrukte deel van de bevolking. Fort Boekoe lag te midden van verraderlijke moerassen. Het was geen ideale leefomgeving, maar veel keus was er niet: de onbegaanbare ondergrond bood bescherming tegen de oprukkende strafexpedities. Tegelijk organiseerden de vrijgevochten Marrons vanuit Fort Boekoe tegenexpedities. Bekende strijders waren Baron, Boni en Jolicoeur. Fort Boekoe werd hét symbool van het marronverzet tegen de blanke kolonisten; hoog aan de hemel woei vol trots een gele vlag met daarop een zwarte en witte leeuw.
Samen met de lokale bevolking is er hard gewerkt aan het monument dat bestaat uit vierkante paneeltjes van aluminium. Op ieder paneeltje is een door de bevolking zelfbedachte afbeelding of tekst gemaakt waarbij zij de betekenis van Boekoe uitbeelden. Het monument in Tamarin is redelijk eenvoudig, in enkele uren vanaf Paramaribo, te bereiken. Rechtstreeks via een onverharde weg vanaf Perica of met de boot via Moengo…[+]