Na 35 duels eindigt ongeslagen reeks Leverkusen in Bundesliga

13.00 Na 35 duels eindigt ongeslagen reeks Leverkusen in Bundesliga

VOETBAL – De indrukwekkende reeks van Bayer Leverkusen in de Bundesliga is ten einde. Na 35 duels zonder nederlaag verloor de ploeg van trainer Xabi Alonso met 2-3 van RB Leipzig. In een enerverende wedstrijd boog Leipzig een 2-0 achterstand om in een overwinning. Loïs Openda kroonde zich tien minuten voor tijd met een fraai schot van buiten het strafschopgebied tot matchwinnaar.

Leverkusen bouwde de laatste maanden een reputatie op door duels vaak in de slotfase in hun voordeel te beslissen. In de eigen BayArena voelde de landskampioen vandaag hoe het is om aan de andere kant van de medaille te staan.

De aankomende Champions League-tegenstander van Feyenoord kwam enkele minuten voor rust op voorsprong door een fraai doelpunt van Jeremie Frimpong. De Oranje-international profiteerde van slecht uitverdedigen aan Leipzig-zijde, pikte de bal op, kapte een verdediger uit, maakte een subtiele schijnbeweging en schoof de bal toen beheerst in de hoek.

Op slag van rust verdubbelde Alejandro Grimaldo de voorsprong, maar Leverkusen kon niet lang genieten van de comfortabele marge. Leipzig profiteerde van een lange blessuretijd en maakte in de slotseconden van de tweede helft via Kevin Kampl de aansluitingstreffer.

De lange blessuretijd was het gevolg van misdragingen van Leipzig-coach Marco Rose. Halverwege de eerste helft ontving de fanatieke Duitser, geboren en opgegroeid in Leipzig, vanwege onsportief gedrag twee gele kaarten in dezelfde minuut.

De oefenmeester was woest nadat Openda vlak bij zijn trainersvak geblesseerd aan zijn heup was blijven liggen na een hard blok van Leverkusen-verdediger Jonathan Tah. Na een behandeling kon de 24-jarige Belg weer verder. Dat Openda zijn wedstrijd kon vervolgen, gaf uiteindelijk de doorslag. Twaalf minuten na rust zette de aanvaller de gelijkmaker (2-2) op het bord, na een goed uitgespeelde tegenaanval.

De winnende treffer volgde in de tachtigste minuut. Openda maakte gebruik van de ruimte die Leverkusen-verdediger Edmond Tapsoba hem bood, waarna hij de bal met een fraai schot van buiten de zestien in de hoek schoot. (NOS)…[+]