Na wekenlang protest: Georgisch parlement keurt controversiële “Russische wet” goed
GEORGIЁ – De Georgische regering heeft de wet die buitenlandse invloed moet tegengaan goedgekeurd. De wet houdt in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland krijgen zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. Volgens de partij Georgische Droom is die wet nodig om het land te beschermen tegen inmenging van het westen. De wet werd aangenomen met 84 stemmen voor en 30 stemmen tegen.
De maatregel dreigt het land verder richting Rusland te doen afdrijven. Critici vergelijken de wet met de wetgeving die Rusland al jaren gebruikt om andersdenkenden het zwijgen op te leggen en vinden de maatregel onderdrukkend. Veel Georgiërs vrezen dat de goedkeuring van de wet de toetreding van hun land tot de Europese Unie zal belemmeren. Uit peilingen blijkt dat de meerderheid van de bevolking toetreding tot de EU steunt.
Eerder zei de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell dat de wet niet in overeenstemming is met de normen en waarden van de EU. “Ze dreigt het werk van maatschappelijke organisaties en de media te bemoeilijken en de vrijheid van meningsuiting te beperken”, zei hij. De stemming over het wetsvoorstel liep niet van een leien dakje. In het parlement is een gevecht uitgebroken tijdens de stemming over de nieuwe, omstreden wet. Dimitri Samkharadze van de regeringspartij Georgische Droom en Levan Khabeishvili (Verenigde Nationale Beweging) vielen elkaar eerst verbaal aan. Maar het conflict leidde tot een fysieke confrontatie. De vergadering moest zelfs onderbroken worden.
Tegenstanders komen al ruim een maand op straat om te protesteren tegen het wetsvoorstel. Agenten gebruikten daarbij geregeld traangas, waterkanonnen en flitsgranaten om de betogers uit elkaar te drijven. Maar de vele protesten hebben dus niet tot veranderingen geleid.
De ngo Human Rights Watch denkt dat de Georgische regeringspartij de wet heeft doorgevoerd om deze te gebruiken tegen kritische organisaties en media in de aanloop naar de verkiezingen. De wet kan hen opzadelen met extra rapportage-eisen en inspecties, waarbij inbreuken kunnen leiden tot boetes van meer dan USD 9.000.
Ook vorige week hadden in Tbilisi al ongeveer 8 duizend mensen geprotesteerd tegen het wetsvoorstel. Gisteravond stond ook nog een grote betoging tegen het wetsvoorstel gepland.
De stemming over het wetsvoorstel liep niet van een leien dakje. In het parlement brak er een gevecht uit tijdens de stemming over de nieuwe, omstreden wet.
(HLN)…[+]