NAKS lanceert  ‘Postertentoonstelling over het Slavernijverleden’

PARAMARIBO – NAKS opent op 1 oktober de deuren voor de unieke ‘Postertentoonstelling over het slavernijverleden’. In samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam en met steun van de Nederlandse ambassade brengt de sociaal-culturele organisatie deze meeslepende tentoonstelling naar Suriname. Van 2 oktober tot en met 15 november kunnen bezoekers onder andere de posters, die belangrijke verhalen uit de donkere geschiedenis van de slavernij tot leven brengen, bekijken.

De tentoonstelling, gebaseerd op de succesvolle slavernij-expositie van het Rijksmuseum in 2021, biedt een diepgaande en visueel indrukwekkende blik op de geschiedenis. Door middel van informatieve panelen wordt elk verhaal afzonderlijk verteld. Voor de Surinaamse editie zal NAKS samenwerken met diverse lokale partners, waaronder het Saamaka Museum, het Nationaal Archief Suriname en het Surinaams Museum. Deze organisaties hebben waardevol materiaal over het Surinaamse slavernijverleden ter beschikking gesteld om de tentoonstelling meer diepgang te geven.

Naast de fysieke posters biedt NAKS een breed programma aan dat doorloopt tot maart 2025. Bezoekers kunnen deelnemen aan presentaties, workshops en discussies over de slavernij, terwijl er ook regelmatig documentaires vertoond zullen worden. Ook is er een speciaal scholierenprogramma, gericht op het bewustmaken van jongeren over dit belangrijke deel van de Surinaamse geschiedenis. Het scholierenprogramma wordt in oktober uitgevoerd en zal op interactieve wijze worden ingevuld. Deze tentoonstelling is dus meer dan alleen een reeks panelen; het is een uitnodiging tot dialoog, reflectie en educatie over een cruciale periode uit onze geschiedenis.

NAKS nodigt de gemeenschap, sociale en culturele organisaties, buurtorganisaties, jongerenorganisaties, studenten, scholen en opleidingsinstituten uit, om deze belangrijke tentoonstelling te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten die het Surinaams erfgoed, de geschiedenis en de doorwerking ervan in de huidige samenleving benadrukken…[+]