Nationale Financiële Inclusie en Educatie Strategie gestart

PARAMARIBO – “Financiële educatie gaat hand in hand met financiële inclusie. Wij zien dat vanuit zowel de publieke- als de private sector reeds verschillende initiatieven worden ondernomen om de samenleving voor te lichten en zo onze burgers financieel weerbaar te maken. Toch zullen wij nog meer moeten doen voordat wij kunnen praten over een financieel inclusieve en financieel geletterde samenleving. Daarom roep ik u allen op uitvoering te geven aan de NFIES-acties en samen te werken aan het bevorderen van een inclusieve en welvarende samenleving.”

Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi vandaag bij de start van de Nationale Financiële Inclusie en Educatie Strategie (NFIES). Het NFIES-document, waarin dit beleid is vastgelegd, is door het staatshoofd ondertekend samen met Governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname. De uitvoering van dit beleid ligt grotendeels in handen van de bank.

Governor Roemer benadrukte dat met de geformuleerde strategie verschillende actoren zich hebben gecommitteerd om een aantal voorgenomen activiteiten uit te voeren die een nationale impact hebben. Het plan is gericht op het wegnemen van barrières die burgers uit het financieel systeem houden en het bevorderen van een inclusieve financiële sector met oog op duurzaamheid. Hierdoor wordt eveneens een bijdrage geleverd aan enkele duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, genoemd in de NFIES.

Minister Stanley Raghoebarsing sprak middels een video over de strategie die vandaag is gelanceerd. Hij zei dat het om een publiek-private samenwerking gaat, een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, met als doel een samenleving te creëren waarin iedereen financiële vaardigheden bezit en waarbij de techniek van het geldwezen maximaal ten dienste staat van de gemeenschap. “Wij vinden het belangrijk dat elke burger in staat moet zijn om volledig mee te komen in het economisch verkeer. Dat betekent dat hij makkelijk een rekening moet kunnen openen, makkelijk en zonder tijdverlies moet kunnen betalen en ontvangen, en makkelijk moet kunnen sparen en investeren”,  aldus minister Raghoebarsing.

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van financiële geletterdheid. Volgens hem is het een fundamenteel onderdeel van het leven van elke burger. Het gaat om het begrijpen van basisprincipes zoals sparen, budgetteren, beleggen, en het beheren van schulden. Deze vaardigheden zijn essentieel om financiële stabiliteit en onafhankelijkheid te bereiken en dragen bij aan het welzijn van individuen en gezinnen. “Onze taak is nu om financiële educatie te integreren in het curriculum van de diverse onderwijstypes. Zoals Child and Youth Finance International aangeeft: het doel van financiële educatie is om financiële inclusie te bevorderen, de economie een boost te geven, het verminderen van de graad van onbeheersbare schulden en het aanpakken van de armoede. Om veerkrachtig te zijn, zullen wij een systeembenadering moeten gebruiken voor het onderwijsstelsel. Dit is nodig omdat iedereen de essentie van het totale financiële systeem op vereenvoudigde wijze moet begrijpen en moet kunnen aanleren naarmate ze vorderen in hun geletterdheid. Dus jong geleerd werpt vruchten af voor de toekomst van onze hele samenleving”,  aldus minister Ori.

De lancering van de NFIES is slechts het begin van een langdurig proces. De Centrale Bank van Suriname heeft zich gecommitteerd aan een jaarlijkse evaluatie van de voortgang en aanpassing van de strategie waar nodig. De komende jaren zullen cruciaal zijn voor de implementatie en verfijning van de strategie om ervoor te zorgen dat de doelstellingen worden bereikt en Suriname op weg gaat naar een inclusievere en veerkrachtige economie…[+]