Nederlandse economie op weg naar zachte landing

1

AMSTERDAM  –  De Nederlandse economie stevent af op een zogenaamde zachte landing, waarbij een recessie vrijwel uitgesloten is. En daarmee is de financiële stabiliteit in balans. De Nederlandsche Bank verwacht voor dit jaar een gematigde groei met een voorzichtig herstel in 2025.

“In het eurogebied komt de inflatie dichter bij het doel van de Europese Centrale Bank (ECB) en blijft een stevige recessie vooralsnog uit. We verwachten dan ook een gematigde groei. Daarmee lijkt een zogenaamde zachte landing van de economie nog altijd binnen handbereik voor het eurogebied en Nederland”, zei De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

De centrale bank waarschuwt wel dat de economische en geopolitieke onzekerheid groot blijven. Zo heeft ons land nog altijd te maken met een inflatie die hoger ligt dan in de rest van de eurozone. De inflatie in Nederland kwam op basis van de Europese rekenmethode in september uit op 3,3 procent. Daarmee heeft ons land na België te maken met de hoogste prijsstijgingen.

Volgens DNB is de hogere inflatie in Nederland vooral het gevolg van een krappe arbeidsmarkt en een ruim begrotingsbeleid. Verschillende sectoren staan te springen om nieuw personeel. Op dit moment staan er ongeveer 400.000 vacatures open. Bedrijven proberen dan ook werknemers aan te trekken door hogere salarissen aan te bieden.

Daar komt bij dat er aan de cao-tafels flinke loonsverhogingen worden afgesproken. Uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat de lonen afgelopen jaar gemiddeld met 7,1 procent zijn gestegen. Dat is een historisch hoogtepunt. Ook over de eerste negen maanden van dit jaar ligt de loonstijging hoog, namelijk 5,4 procent. Veel bedrijven, zoals in de horeca en in de supermarkten, rekenen de hogere loonkosten door.

Verder is de Nederlandse overheidsschuld met 46 procent van het bruto binnenlands product nog laag en ligt die ruim onder het gemiddelde in de eurozone (89 procent). Maar Nederland en andere eurolanden voeren een ruim begrotingsbeleid en overheidsschulden nemen verder toe.

“Dat heeft negatieve gevolgen voor de financiële stabiliteit. Door hoge schuldenlasten hebben overheden minder ruimte om de economie te ondersteunen bij tegenwind”, waarschuwt DNB. (NU) …[+]