Nieuwe opleiding laat patiënt met maag-, lever- of darmklachten lotgenoot helpen

EINDHOVEN  –  Onderwijsinstelling Summa in Eindhoven start een nieuwe opleiding waar (oud-)patiënten met maag-, lever-, en darmaandoeningen worden opgeleid om lotgenoten te kunnen ondersteunen. De eerste lichting van deze unieke studie leidt tien tot vijftien studenten op tot professioneel coach. De opleiding duurt een jaar. De inschrijving is maandag geopend op de website van Summa.

“We horen van mensen die problemen met maag, lever en darm hebben gehad, dat zij graag op een professionele manier lotgenoten willen helpen”, legt een woordvoerder van het MDL Fonds uit aan NU.nl. “Er zijn vier miljoen mensen in Nederland die met dit soort problemen kampen. Zij lopen vaak tegen vragen of problemen aan waar je niet meteen de huisarts voor wilt bellen.”

Directeur Mariël Croon van het MDL Fonds vult aan dat “voor mensen met een MDL-aandoening of een stoma het vinden van passende hulp en steun niet altijd vanzelfsprekend is. De ervaringsdeskundigen begrijpen vanuit hun persoonlijke achtergrond wat het leven met een MDL-aandoening inhoudt en kunnen anderen op professionele wijze ondersteunen.”

Summa biedt al meer dan tien jaar opleidingen aan voor ervaringsdeskundigen op het gebied van psychiatrie, verslavingszorg en maatschappelijke opvang. De onderwijsinstelling ziet de nieuwe MDL-opleiding als een welkome aanvulling op haar catalogus.

De opleiding duurt in eerste instantie één jaar, waarna studenten een mbo-certificaat Ervaringsdeskundige MDL behalen. Na dit eerste jaar kunnen zij verder studeren en na twee extra jaren kunnen zij de mbo-4-opleiding Maatschappelijke Zorg/MDL-ervaringsprofessional afronden. (NU)