Oekraïene knokt op sublieme wijze terug tegen Slowakije

Spectaculaire van Oekraïne

VOETBAL – Oekraïne heeft zich vrijdag op bijzonder knappe wijze teruggeknokt tegen het Slowakije van David Hancko, die uitviel met een liesblessure. De formatie van bondscoach Serhiy Rebrov kwam aanvankelijk nog op achterstand tegen de Slowaken, maar herpakte zich in de tweede helft. Door de zege houdt Oekraïne zicht op plaatsing voor de achtste finales.

Oekraïne had wat goed te maken na de 3-0 verassende nederlaag tegen Roemenië. Daarnaast had Slowakije het eerste EK-duel gewonnen van België. De belangen voor de Oekraïners waren zodoende groot. Daar was in de openingsfase echter niet veel van te merken. Oekraïne stelde wederom teleur, en moest het spel aan Slowakije laten. Na zeventien minuten spelen was het raak. Ivan Schranz, die ook tegen België scoorde, nam het doelpunt voor zijn rekening. In het restant van de eerste helft kreeg Oekraïne nog twee grote mogelijkheden, maar Slowakije hield aanvankelijk nog stand.

Na rust vonden de Oekraïners toch een gaatje in de Slowaakse defensie. Mykola Shaparenko scoorde tien minuten na rust met een geplaatst schot de verdiende gelijkmaker. Na een uur spelen voltrok zich een nieuw drama voor Slowakije, én voor Feyenoord. Hancko liep een liesblessure op, en moest de strijd staken. De komende dagen zal er meer duidelijk worden de ernst van zijn kwetsuur.

Na zijn wegvallen ging Oekraïne op jacht naar de voorsprong, en die kwam er ook. Invaller en aanvaller Roman Yaremchuk controleerde de bal op prachtige wijze, om vervolgens op Bergkampiaanse wijze af te ronden. In de resterende tien minuten (plus extra tijd) werd er niet meer gescoord.

Zowel Slowakije als Oekraïne heeft nu drie punten uit twee wedstrijden, waarmee beide landen nog volop in de race zijn voor het behalen van de achtste finales. Groepsgenoten Roemenië en België, die zaterdag tegenover elkaar staan, hebben respectievelijk drie en nul punten. (VI…[+]