Onderzoeksresultaten ‘Skills and Employment’ en ‘Gastarbeiders’ gepresenteerd
PARAMARIBO – Het Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) heeft gisteren, in samenwerking met ‘Door Advisory’, de belangrijkste bevindingen van de ‘Skills and Employment Survey’ gepresenteerd aan de samenleving middels een presentatie aan de pers. Ook is van deze gelegenheid gebruikgemaakt om de statistieken van ‘Gastarbeiders op de Surinaamse Arbeidsmarkt in de periode 2018 tot en met 2022’ te presenteren.
Het onderzoek ‘Skills and Employment’ richtte zich op de behoefte aan specifieke vaardigheden en openstaande arbeidsplaatsen in bepaalde districten. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeks- & adviesbureau ‘Door Advisory’ in opdracht van het onderdirectoraat Arbeidsmarkt van het ministerie. Het onderzoek vond plaats van februari tot en met april 2024 in verschillende sectoren in de districten Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Para en Nickerie.
Uit het onderzoek is gebleken dat 82% van de bedrijven waar een steekproef is uitgevoerd, vacatures heeft, waarvan meer dan de helft van de beschikbare vacatures op het niveau van ‘medewerker’ voor reguliere taken zijn. Voorts blijkt uit het onderzoek dat ‘discipline’ als prominente eis geldt voor de beschikbare vacatures op het niveau van ‘medewerker’. Andere vereiste soft skills volgens het onderzoek zijn: persoonlijk leiderschap, bereidwilligheid en leergierigheid.
Hoewel er gesolliciteerd wordt naar deze vacatures, blijkt dat sollicitanten vaak niet over de vereiste soft skills beschikken. In bepaalde gevallen is specifieke kennis en vaardigheid aanwezig, maar een lage arbeidsethos beïnvloedt de productiviteit negatief. Het wervingsproces mondt relatief vaak uit in een mismatch door hoge salarisverwachtingen, sollicitanten die verstek laten gaan bij het sollicitatiegesprek, en een gebrek aan noodzakelijke vaardigheden bij kandidaten. Dit leidt tot een beperkt aantal geschikte kandidaten ondanks de beschikbare vacatures.
Met de presentatie van de statistieken over ‘Gastarbeiders op de Surinaamse Arbeidsmarkt’ verschaft het ministerie betrouwbare arbeidsstatistieken over arbeidsmigranten in ons land, waardoor het beleid gericht op arbeidsmigratie kan worden aangescherpt. De meeste gastarbeiders in Suriname in de periode 2018 t/m 2022 waren afkomstig uit 15 verschillende landen. In totaal zijn er bijna 6000 aanvragen ingediend voor een werkvergunning voor vreemdelingen uit deze landen. De meeste vreemdelingen, waarvoor een werkvergunning is aangevraagd in deze periode, waren afkomstig uit landen zoals de Filippijnen, China, Haïti, Guyana, Nederland en Maleisië. Voor de Filippijnen als lijstaanvoerder waren de aanvragen 915.
Uit het onderzoek blijkt dat de aanvragen voor werkvergunningen een dalende trend vertoonden. De mogelijke oorzaak is de COVID-19 pandemie. In de jaren 2020, 2021 en 2022 was de aanvraag voor werkvergunningen flink gedaald ten opzichte van de jaren 2018 en 2019. In 2022 vertoonden de aanvragen een daling van 66,3% ten opzichte van 2018. Het percentage van de verleende werkvergunningen gedurende deze periode lag tussen de 90-95%. Verder blijkt dat het merendeel van de aangevraagde werkvergunningen bestemd was voor mannen.
Met dit onderzoek heeft het ministerie inzicht kunnen krijgen in de economische sectoren, beroepsgroepen en functies waarin zowel de mannelijke als vrouwelijke gastarbeiders werkzaam zijn. Hiermee kan het ministerie het beleid gericht op arbeidsmigratie aanscherpen. Arbeidsmigratie is een complex fenomeen met zowel positieve als negatieve effecten. Zo kunnen arbeidsmigranten bijdragen aan economische groei door het aanvullen van de arbeidsmarkt, vooral in sectoren waar er een tekort aan lokale arbeidskrachten is, maar de instroom van arbeidsmigranten kan ook betekenen dat lokale arbeidskrachten minder aan hun trekken komen op de arbeidsmarkt…[+]