Opbrengst uit carbon credits ingezet voor belangrijke projecten

PARAMARIBO – Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) zei woensdag tijdens een persconferentie van de regeringsraad dat het geld dat Suriname zal ontvangen uit de verkoop van carbon credits, zal worden aangewend voor verschillende belangrijke projecten. In 2025 kan Suriname USD 80 miljoen ontvangen uit de verkoop van de 10 miljoen carbon credits die het land bezit.

Een van de projecten die aandacht zal krijgen, is het ‘Weg naar Zee’-project. Minister Dasai benadrukte dat dit project dringend aandacht nodig heeft, omdat de bamboe- en mangroveplanten die daar waren aangebracht om het water tegen te houden, niet effectief blijken te zijn. Hij deelde ook mee dat er plannen zijn om de Brantimakaweg naar de Weg naar Zee te verhogen en dat er gezocht zal worden naar een oplossing om het water effectief tegen te houden. Daarnaast werd informatie gedeeld met niet-gouvernementele organisaties, zodat bedrijven zich kunnen inschrijven onder de vereiste voorwaarden.

Een deel van de opbrengsten uit de verkoop van deze koolstofkredieten zal ten goede komen aan de inheemse en tribale volken van Suriname. Ook zullen er fondsen beschikbaar komen voor milieugerelateerde projecten en het Welvaartsfonds, dat bedoeld is om de lokale welvaart te bevorderen.

Minister Dasai benadrukte verder dat, volgens het Green Climate Fund, Suriname in aanmerking komt voor USD 80 miljoen uit de 10 miljoen carbon credits die het land bezit. Hij beschouwt dit als een belangrijke mijlpaal. Tijdens gesprekken met financiers is ook aandacht gevraagd voor de effecten van klimaatverandering in het binnenland van Suriname. De minister deelde mee dat de fondsen beschikbaar zijn en dat er binnen enkele maanden projecten moeten worden ingediend om toegang te krijgen tot deze middelen.

Suriname beschikt over 15 miljoen hectare ongerepte bossen, die niet alleen zuurstof produceren, maar ook een cruciale rol spelen in het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer, met een jaarlijkse opname van ongeveer 13 gigaton CO2. Deze CO2 wordt omgezet in carbon credits, waarbij 1 ton geabsorbeerde CO2 gelijkstaat aan 1 carbon credit. Deze credits kunnen worden verkocht aan bedrijven of landen die hun CO2-uitstoot willen compenseren. Van de ongeveer 150 bedrijven die interesse toonden in de Surinaamse carbon credits, heeft ongeveer de helft daadwerkelijk interesse getoond in wat Suriname te bieden heeft.