Plannen om Sail te redden mislukt

“Personeel mag niet de dupe worden van privatisering”

PARAMARIBO – Meerdere pogingen om het garnalen- en visverwerkingsbedrijf Sail NV rendabel te houden, zijn mislukt. Het staatsbedrijf glijdt verder af onder toezicht van de overheid en zal binnenkort ook aankloppen voor subsidie om operationeel te blijven. Vandaar dat het bedrijf hoog op de prioriteitenlijst voor privatisering staat. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij zal deze week poolshoogte nemen bij het bedrijf en het personeel persoonlijk informeren over het proces. De boodschap daarbij is dat de personeelsleden niet aan het kortste eind zullen trekken.

Ondanks meerdere pogingen tot diversificatie, waaronder het kweken van tilapia en het zelf verwerken, blijft het bedrijf verlies draaien. Daarnaast zijn de faciliteiten zeer verouderd, wat druk uitoefent op de vaste lasten en de efficiëntie van de onderneming. Het personeel is intussen geslonken van ruim 300 in de gloriejaren naar minder dan 70. De operaties concentreren zich nu meer op het verwerken van vis en garnalen voor private ondernemingen.

“Voordat het bedrijf afhankelijk wordt van subsidies, moeten we het juiste besluit nemen. Dat is in het belang van iedereen en voorkomt dat de staat nog meer kosten maakt.”

Sewdien verzekert dat, ongeacht welke besluiten er worden genomen, de processen transparant zullen verlopen. De directie van Sail heeft al een voorstel ingediend om een jurist en accountant aan boord te halen en eventueel een derde partij in te schakelen om de situatie grondig te monitoren. “Er komt een openbare inschrijving om de toekomst van Sail te bepalen”, vertelt Sewdien. “De arbeiders mogen niet de dupe worden van deze situatie.” De minister benadrukt dat de rechten van het personeel, zoals het pensioen en ziekenfonds, voorop staan. Daarnaast zijn er gesprekken geweest over een mogelijke “golden handshake” voor de werknemers, mochten hun diensten onder nieuw beheer niet langer nodig zijn…[+]