President Guyana bemoeit zich persoonlijk met aanhouding vissers in Suriname

Guyana

PARAMARIBO – Het lot van twee Guyanese vissers, die door de Surinaamse autoriteiten zijn aangehouden omdat zij naar verluidt illegaal in Surinaamse wateren visten, blijft onbekend. De Surinaamse autoriteiten hebben de officiële Guyanese vertegenwoordigers in Suriname de toegang tot de vissers geweigerd. President Irfaan Ali uitte zijn diepe bezorgdheid over deze ontwikkeling en verklaarde dat dit nu op diplomatiek niveau zal worden aangepakt.

 

“Ik ben diep bezorgd, maar ik wil geen uitspraken doen, omdat we nog niet zeker weten waarvan ze worden beschuldigd. Wat ik wel kan zeggen, is dat we bezorgd zijn dat via onze ambassade in Suriname een verzoek van advocaten om de gearresteerde bemanning te ontmoeten, werd geweigerd door de Surinaamse autoriteiten. De minister van Buitenlandse Zaken heeft mij verteld dat de autoriteiten in Suriname de advocaten de kans hebben ontzegd om de bemanning te ontmoeten”, zegt de Guyanese president. Hij gaf aan dat hij een volledig onderzoek heeft gevraagd en zijn minister van Buitenlandse Zaken heeft opgedragen om officieel naar Paramaribo te schrijven om de redenen te achterhalen waarom het de advocaten moeilijk wordt gemaakt. “Dit is zeker een zaak die we tot het uiterste zullen nastreven”, aldus president Ali tijdens een persconferentie in Guyana.

 

De twee Guyanese vissers werden meer dan een week geleden gearresteerd in Surinaamse wateren door de politie en de marine. Sinds de arrestatie is er geen informatie gedeeld met de Guyanese autoriteiten. Volgens de politie in Suriname hadden de Guyanese vissers geen vergunning en konden zij de Surinaamse wetshandhavers ook geen registratiepapieren van hun boot overleggen.

 

Guyanese vissers klagen al lange tijd over intimidatie door Surinaamse autoriteiten. Suriname heeft echter de controle op het vissen in zijn wateren aangescherpt. Guyana heeft geprobeerd visvergunningen voor Suriname te krijgen. Echter, het verzoek van Guyana, dat meer dan drie jaar geleden werd ingediend, is nog steeds niet goedgekeurd. Het lijkt erop dat Suriname dit ook niet zal doen, omdat dit in strijd zou zijn met de Visserijwet …[+]