Regering verhoogt vergoeding advocaten die kosteloos rechtsbijstand verlenen

PARAMARIBO – Advocaten, die toegevoegde strafzaken doen, hebben een verhoging gehad van de regering. Zij ontvingen voorheen maximaal SRD 450 per strafzaak, maar vanwege de verhoging ontvangt een advocaat, die een kosteloze strafzaak doet, SRD 1200 voor elk bezoek aan een verdachte in het cellenhuis.

Er mogen maximaal twee bezoeken aan een verdachte in het cellenhuis plaatsvinden, waarvoor de betaling zal geschieden. Voor de voorgeleiding van de verdachte bij het Openbaar Ministerie ontvangt de advocaat SRD 2000. Ditzelfde bedrag mag worden gedeclareerd per zitting in verband met de toetsing bij de rechter-commissaris. Verder ontvangt een advocaat die wordt toegevoegd, SRD 2800 per zitting als de zaak bij de kantonrechter en het Hof van Justitie dient. Voor de piketregeling bij de minderjarigen ontvangt de advocaat SRD 6000 ongeacht de fase waarin de zaak zou zijn afgerond.

In het Staatsbesluit houdende vaststelling van een regeling omtrent de beloning aan toegevoegde raadslieden is ook opgenomen over de brandstofvergoeding. Indien de advocaat gebruik heeft gemaakt van een particuliere personenauto vindt een berekening van de vervoerstoelage plaats. Het aantal verreden kilometers wordt gedeeld door acht waarvan de uitkomst wordt vermenigvuldigd met de prijs van een liter benzine. Voorheen mochten de advocaten SRD 0,55 per verreden kilometer declareren, maar dit bedrag is al verhoogd.

Raadsman Hemradj Matawli zegt aan de krant dat hij positief is ingesteld met de verhoging. Hij had samen met een groep strafrechtadvocaten aandacht gevraagd voor verhoging van de vergoeding. “Als wij op de overheid zouden wachten, zou het niet gebeuren. Wij hebben gestreden.” Het vorige jaar waren de advocaten die toegevoegde strafzaken doen gestopt met het verlenen van rechtsbijstand. Inmiddels hebben zij het werk hervat. “Er is een verhoging. Liever iets dan niets”, aldus Matawli.

De Staat heeft het van belang gevonden om de beloning aan toegevoegde raadslieden te herzien. Als motivering wordt aangegeven dat de vorige tarieven van de beloningen niet realistisch waren alsook niet kostendekkend, gelet op onder andere de hoge benzineprijzen, de consumentenprijsindexcijfers en de inflatiecijfers vanwege de unificatie van de wisselkoersen. Met het herzien van de hoogte van de beloning heeft de Staat getracht om de raadslieden kostendekkend te laten functioneren in het bijstaan van verdachten alsmede om de rechtszekerheid jegens de verdachten te garanderen. WJ…[+]