Regering wil af van ruim 30 staatsbedrijven

Binnen twee weken plan gereed

 

PARAMARIBO – Binnen twee weken moet de regering een uitvoeringsplan presenteren voor de privatisering van meer dan dertig verlieslatende staatsbedrijven. Dit is besloten tijdens de vergadering van de regeringsraad deze week. De privatisering zal gefaseerd plaatsvinden, te beginnen met twee bedrijven waarvan de overgang naar de private sector minder complex is. In de daaropvolgende maanden zullen de overige bedrijven, die momenteel een financiële last vormen voor de staat, worden afgestoten. Het doel is om de overheidsfinanciën beter te beheren.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning legt uit dat deze privatisering onderdeel is van een breder overheidsbeleid dat gericht is op het herstellen van de financiële stabiliteit van Suriname. Het doel is om efficiënter om te gaan met publieke middelen en de staatsbegroting te ontlasten. “Laat productiebedrijven zoveel mogelijk in particuliere handen zijn”, legt Raghoebarsing uit. Hij gaat ervan uit dat de druk op de staatskas zal verminderen en particuliere initiatieven meer ruimte krijgen om te floreren.

Om het privatiseringsproces te faciliteren, is het nodig om wetgeving aan te passen. De regering verwacht dat deze wetswijzigingen tegen het einde van de maand zijn afgerond, zodat de eerste twee verlieslatende staatsbedrijven als pilotproject kunnen dienen voor de rest. “De staat moet zich concentreren op haar kerntaken, zoals ordehandhaving, veiligheid en infrastructuur”, verklaarde Raghoebarsing.

Het grootste deel van de staatsbedrijven in Suriname kampt momenteel met inefficiëntie, waaronder grote spelers zoals de Energiebedrijven Suriname en de Surinaamse Waterleiding Maatschappij. Hoewel de regering erkent dat deze bedrijven suboptimaal presteren, is volledige privatisering niet altijd de beste optie. De overheid heeft ook een sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid om bepaalde essentiële diensten te blijven aanbieden, zoals de nutsvoorzieningen…[+]