Smartwatches brengen onzichtbare symptomen van ziekte van Parkinson in beeld
NIJMEGEN – Smartwatches kunnen onzichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson in kaart brengen, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. De ziekte gaat niet alleen gepaard met traagheid en trillen, maar ook met onder meer slaapproblemen.
Bij de ziekte van Parkinson denken veel mensen aan bewegingsklachten. Dat is ook het eerste dat je ziet bij patiënten. Maar er zijn veel meer klachten die de ziekte meebrengt waar weinig aandacht voor is in onderzoek. Denk aan slaapproblemen, depressieve klachten, verminderd denkvermogen en problemen bij het plassen.
Slimme sensoren kunnen die klachten in kaart brengen, en dat kan gewoon thuis. Onderzoekers stellen dat deze sensoren, die ook in smartwatches zitten, de slaapkwaliteit meten en betrouwbare resultaten geven. Patiënten hoeven daardoor niet meer naar het ziekenhuis of kliniek voor een uitgebreid slaaponderzoek.
Deze onzichtbare klachten beïnvloeden de kwaliteit van leven van patiënten. Smartwatches kunnen daar een gezicht aan geven, zeggen de wetenschappers. In de zoektocht naar geschikte meetmethodes beperkten ze zich niet alleen tot mensen met Parkinson, maar bekeken ze ook andere aandoeningen.
Zo vonden ze ook andere innovatieve methodes, zoals slimme toiletten die problemen bij het plassen kunnen meten. Ook kunnen sensoren in de woonkamer het gedrag van patiënten in de gaten houden. Maar deze methodes zijn volgens patiënten minder wenselijk vanwege de grotere inbreuk op de privacy.
De onderzoekers hopen dat dankzij hun studie vaker slimme sensoren gebruikt worden bij Parkinson- onderzoek. Het maakt het leven van patiënten makkelijker, omdat ze minder vaak naar het ziekenhuis hoeven voor metingen. Bovendien wordt deelname aan onderzoek makkelijker voor mensen die ver weg wonen.
Daarnaast wordt het onderzoek beter met slimme sensoren. Zorgverleners krijgen dan data over langere tijd in plaats van alleen bij momentopnames in het ziekenhuis.
“In het ziekenhuis maken we als het ware een foto van de patiënt, terwijl een film veel meer informatie geeft”, schrijft neuroloog en onderzoeksleider Bas Bloem op de website van het Radboudumc.
“Bovendien zijn continue thuismetingen veel betrouwbaarder dan vragen naar symptomen tijdens een ziekenhuisbezoek. Zeker omdat geheugenproblemen vaak voorkomen bij Parkinson. Met sensoren kunnen artsen mensen met Parkinson in de toekomst beter en persoonsgerichter behandelen.” (NU)…[+]