Staf consulaat Haïti teruggeroepen

Personeel in verband gebracht met mogelijke mensensmokkel

 

PARAMARIBO – Haïti heeft het overgrote deel van de staf van zijn consulaat in Suriname teruggeroepen vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij mensensmokkel. De krant heeft geprobeerd een reactie te krijgen, maar er werd niet opgenomen op de telefoonnummers van het consulaat.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Miami Herald heeft Haïti op een na alle Haïtiaanse diplomaten van het consulaat teruggeroepen naar Port-au-Prince. Daarnaast zijn alle twaalf lokaal ingehuurde contractanten van het land ontslagen, nadat Franse autoriteiten ernstige bezorgdheid hebben geuit over mogelijke betrokkenheid van de staf bij mensenhandel. Suriname wordt gebruikt als tussenstation voor Haïtiaanse migranten die naar andere Franstalige landen willen vluchten.

De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique Dupuy, die onmiddellijk een intern onderzoek startte, bracht Franse en Amerikaanse functionarissen vorige week op de hoogte van haar besluit, bevestigen meerdere bronnen aan Miami Herald. Eind vorige maand namen Franse functionarissen contact op met de Haïtiaanse regering over hun vermoedens, nadat tientallen Haïtianen via Suriname in Frans-Guyana waren aangekomen en asiel hadden aangevraagd. Uit onderzoek is gebleken dat er op 10 juli minstens één chartervlucht heeft plaatsgevonden van Port-au-Prince naar Paramaribo.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat Haïtianen ruim USD 4.000 betalen aan een reisbureau om naar Suriname te vliegen en vervolgens aan boord van bussen stappen die hen naar Frans-Guyana of Brazilië brengen, waarna ze de tocht van 11.000 kilometer naar het noorden richting de Verenigde Staten maken. De Amerikaanse website meldt ook dat minderjarige kinderen Suriname binnenkomen met valse documenten van onder andere Haïtiaanse kinderbeschermingsorganisaties, waarin wordt beweerd dat zij niet-begeleide minderjarigen zijn die zich herenigen met families in Suriname.

Volgens een bron zou zoiets niet kunnen plaatsvinden zonder medeplichtigheid van het diplomatieke personeel en mogelijk ook anderen in zowel Haïti, waar alle vluchten moeten worden goedgekeurd door het Bureau voor de Nationale Burgerluchtvaart, als in Suriname.

De onthullingen dat Suriname steeds meer wordt aangemerkt als doorgangsland voor Haïtianen en andere migranten, komen op een moment dat Parijs en Washington proberen de illegale stroom van migranten vanuit derdewereldlanden een halt toe te roepen. Vorig jaar kondigde de regering-Biden een harde aanpak aan tegen migranten die met dure chartervliegtuigen vanuit Haïti, Cuba en elders naar Nicaragua vliegen, waar ze vervolgens te voet en met bussen verdergaan naar de grens tussen de VS en Mexico…[+]