advertentie
Nieuws Archief
Social media
PARAMARIBO – Het is niet uitgesloten dat er gemodificeerde organismen (Living Modified Organisms, LMO’s) aanwezig zijn in geïmporteerde groenten en fruit die in Suriname te koop worden aangeboden. Dit was een belangrijke issue tijdens de Conference of the Parties 16 (COP16) in Colombia, waar Suriname ook werd vertegenwoordigd. Tijdens de bijeenkomst werd besloten dat Suriname, samen met andere ontwikkelingslanden, ondersteuning zal ontvangen om geïmporteerde producten te testen op ongewenste LMO’s.
LMO’s zijn organismen die door middel van moderne biotechnologie genetisch worden aangepast. “LMO’s worden in planten, dieren of insecten geplaatst om betere gewassen of fruit te verkrijgen”, legt minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu uit. Hij wijst erop dat deze organismen bijdragen aan de duurzaamheid van producten, maar er is nog veel onduidelijkheid over de gevolgen hiervan voor de gezondheid. “U ziet tegenwoordig dat geïmporteerd fruit, zoals appels en sinaasappels, vaak langer houdbaar blijft in vergelijking met lokale producten.”
Toch roept deze langdurige houdbaarheid vragen op over de veiligheid en gezondheidsaspecten van dergelijke producten. “De kans is groot dat deze buitenlandse gewassen LMO’s bevatten”, zegt Dasai. “De vraag is nu: hoe veilig zijn deze producten? In Suriname beschikken we momenteel niet over de expertise om te testen of deze producten gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarvoor hebben we de laboratoria en de kennis niet.”
Tijdens COP16 werd gevraagd om kennisdeling en technische ondersteuning vanuit de internationale gemeenschap. Dit werd goedgekeurd tijdens de vergadering van COP16. “Binnenkort kunnen we rekenen op middelen van andere landen binnen het platform”, voegt Dasai toe.