Telegram-oprichter Pavel Durov noemt inverdenkingstelling in Frankrijk verrassend’ en ’verkeerd

PARIJS – De oprichter en topman van berichtendienst Telegram, Pavel Durov, heeft voor het eerst gereageerd op zijn inverdenkingstelling voor een reeks inbreuken in verband met georganiseerde misdaad. Hij noemt het optreden van de Franse justitie verrassend” en hekelt de „verkeerde aanpak” van de autoriteiten.

Op 24 augustus pakte de politie de 39-jarige Durov op de Parijse luchthaven van Le Bourget op. De Franse justitie verwijt de miljardair dat Telegram met zowat 950 miljoen gebruikers  niet zou optreden tegen de verspreiding van misdadige en strafbare berichten. Hij werd enkele dagen onder voorarrest geplaatst en verhoord, waarna hij in verdenking werd gesteld en onder streng gerechtelijk toezicht werd vrijgelaten. Durov plaatste donderdagavond een reactie op Telegram, de eerste sinds zijn arrestatie. Nadat ik in Parijs was aangekomen ben ik vorige maand vier dagen lang verhoord door de politie. Er is mij gezegd dat ik persoonlijk verantwoordelijk zou zijn voor het illegale gebruik van Telegram door anderen, omdat de Franse autoriteiten geen antwoorden van Telegram kregen. Dat is verrassend om verschillende redenen”, aldus de CEO.

Zo wijst Durov erop dat Telegram een officiële vertegenwoordiger in de Europese Unie heeft die aanvragen van autoriteiten behandelt en van wie de contactgegevens vrij terug te vinden zijn. Daarnaast benadrukt hij dat de Franse autoriteiten verschillende manieren hadden om mij te bereiken voor bijstand.” Zo was hij geregeld te gast in het Franse consulaat in Dubai Durov heeft naast de Russische onder andere ook de Franse nationaliteit  waar hij „persoonlijk geholpen heeft om een meldpunt bij Telegram op te zetten in verband met de dreiging van terrorisme in Frankrijk. Verder plaatst Durov vraagtekens bij het feit dat de Franse justitie hem persoonlijk in het vizier neemt. Als een land ongelukkig is met een internetdienst, is de gangbare praktijk om een rechtszaak te starten tegen de dienst zelf”, luidt het. Wetten gebruiken uit het tijdperk voor smartphones om een CEO van misdaden te beschuldigen door derden op het platform dat hij beheert, is een verkeerde aanpak. Durov erkent dat het moeilijk is om een juiste balans te vinden tussen privacy en veiligheid, maar zegt dat het platform wel degelijk dagelijks optreedt tegen schadelijke berichten en kanalen, en transparantierapporten publiceert. Maar bij Telegram „blijven we bij onze principes staan ingegeven door onze missie om gebruikers tegen autoritaire regimes te beschermen. Als regulatoren het niet eens zijn met die aanpak, is Telegram bereid de betrokken landen te verlaten, benadrukt de CEO. Zo werd Telegram al verboden in Rusland en Iran omdat het niet bereid was zich te schikken naar de wensen van de autoriteiten.   (De Telegraaf)…[+]