Turkije verrast Oostenrijk

Turkije-verrast-Oostenrijk

VOETBAL – Turkije heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK voetbal. De Turken versloegen de Oostenrijkers met 2-1. Merih Demiral maakte beide doelpunten voor Turkije.

De volksliederen hadden nauwelijks geklonken, of de bal lag al in het netje. Merih Demiral profiteerde al na een minuut van geklungel van de Oostenrijk defensie: 1-0. Leuk feitje: de openingstreffer was het snelste doelpunt tijdens een EK-wedstrijd in de knock-outfase ooit. De Turkse verdediger schoot na 57 seconden de 1-0 binnen.

Na de snelle treffer zette Oostenrijk een flink offensief in. Na de zoektocht naar de gelijkmaker kwam Turkije een corner bijna zelfs op 2-0, maar dat bleef Oostenrijk toch bespaard. De Oostenrijkers, verrassend eerste in een zware poule met Nederland en Frankrijk, kwam sterk uit de theepauze, maar het bleef 1-0.

Niet voor lang, want de bal viel aan de ander kant wederom in het net en weer was het Demiral. Hij torende boven iedereen uit en kopte de 2-0 in de 59e minuut tegen de touwen. Hij is de eerste verdediger die twee keer scoort in een knock-outfase sinds Lillian Thuram op het WK in 1998 namens Frankrijk tegen Kroatië.

Toch was Oostenrijk nog niet verslagen. Michael Gregoritsch – invaller in de rust – zorgde in de 66e minuut voor de aansluitingstreffer na een kluts-situatie. De Oostenrijkers kregen daarna kansen op de gelijkmaker maar niet echt megakansen. Aan de andere kant had Turkije het kunnen beslissen, maar dat ging faliekant mis. (De Telegraaf)