Unaids waarschuwt voor zorgwekkende stijging hiv onder Caribische jongeren
Stijging van 14 procent in Suriname
PARAMARIBO – Het Gezamenlijk Programma van de Verenigde Naties voor hiv en aids (Unaids) waarschuwt de leiders in het Caribisch gebied, inclusief Suriname, over de alarmerende stijging van het aantal hiv-gevallen onder jongeren. Uit recente gegevens van Unaids blijkt dat het aantal geregistreerde hiv-besmettingen onder jongeren in Suriname sinds 2020 met maar liefst 14 procent is gestegen. Deze toename is vrijwel gelijk aan het gemiddelde percentage voor het Caribisch gebied.
De organisatie dringt aan op onmiddellijke actie om deze verontrustende trend, die een ernstig gezondheidsprobleem vormt, een halt toe te roepen.
Guyana, dat in het verleden een van de hoogste aantallen hiv-besmettingen in de regio kende, heeft het percentage weten terug te brengen naar 14 procent, gelijk aan Suriname. Echter, de situatie op Barbados is bijzonder zorgwekkend, met een drastische toename van 37 procent in nieuwe besmettingen onder jongeren.
In 2023 waren jongeren tussen de 15 en 24 jaar wereldwijd verantwoordelijk voor 28 procent van de nieuwe hiv-infecties. In het Caribisch gebied maakten jongeren 27 procent uit van de 15.000 nieuwe infecties, wat een stijging van 15 procent betekent ten opzichte van 2020. Deze cijfers wijzen op een tekortschietende aanpak in de strijd tegen de epidemie, die onvoldoende resultaat heeft opgeleverd.
“De afname van nieuwe infecties onder adolescenten en jongeren verloopt niet snel genoeg om de epidemie effectief onder controle te krijgen”, zegt Richard Amenyah, Unaids-gezondheidsdeskundige. Hij wijst op verschillende factoren die bijdragen aan de voortgang van de epidemie onder jongeren, zoals sociale normen, kwetsbaarheid, risicovol seksueel gedrag, beleidsbeperkingen, beperkte toegang tot gezondheidszorg en een lage bereidheid om hulp te zoeken…[+]