Veel meer vacatures worden ingevuld dan voorheen

PARAMARIBO – Het onderdirectoraat Arbeidsmarkt van het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) heeft op 28 oktober de publicatie ‘Arbeidsmarktanalyses en -prognoses: Sectoren met potentie tot banencreatie’ overhandigd aan minister Steven Mac Andrew. Gebleken is dat in de afgelopen jaren veel meer vacatures zijn ingevuld. Verwacht wordt dat tegen eind dit jaar en in 2025 het aantal ingevulde vacatures hoger zal liggen dan het afgelopen jaar.

 

Dit onderzoek geeft naast inzicht in analyses van geselecteerde data, ook inzicht in de sectoren die potentie hebben tot banencreatie en waar beleidsmatig op kan worden ingespeeld. De afdeling Arbeidsstatistieken van AW&J heeft gedurende de periode 2021-2023 het aantal geplaatste vacatures per economische sector vergeleken. Daaruit blijkt dat in 2021, 327 vacatures succesvol zijn ingevuld, in 2022 waren het er 559 en in 2023 werden 380 vacatures met succes ingevuld.

De registratie van vacatures ontwikkelde zich in de beschouwde periode (2021-2023) fluctuerend. Desondanks is er sprake van een gemiddelde jaarlijkse positieve groei van afgerond 18 vacatures. Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan de toename van arbeidsplaatsen in de sectoren Handel, Kunst, Entertainment en Recreatie.

De publicatie geeft duidelijk aan dat er aanzienlijk veel arbeidsplaatsen beschikbaar zijn. Het aantal geprognosticeerde arbeidsplaatsen bedroeg in 2021 208.200, in 2022 211.200, terwijl er in 2023 214.200 zijn genoteerd. Het arbeidsmarktbeleid van AW&J is gebaseerd op het “Decent Work”-concept, dat deel uitmaakt van de Sustainable Development Goals 2030 en moet resulteren in het scheppen van diverse arbeidsmogelijkheden gericht op een productief en rechtvaardig inkomen. De Surinaamse regering streeft naar duurzame werkgelegenheid, wat van essentieel belang is voor de economische groei en ontwikkeling van het land, evenals de participatie van iedereen die daartoe in staat is.

Uit de prognoses blijkt dat het aantal arbeidsplaatsen in totaal toeneemt. Het vacatureonderzoek van 2022 en de skills assessment 2022/2023 hebben aangetoond dat de meeste sectoren voldoende werkgelegenheid bieden. Echter, er is nog steeds sprake van een ontoereikende afstemming tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Er moet meer worden geïnvesteerd in vaardigheden (hard skills en soft skills) om beter aan te sluiten bij de specifieke eisen van de arbeidsmarkt en het tekort aan gewilde arbeidskrachten op alle niveaus op te lossen. Een belangrijke aanbeveling betreft curriculumaanpassingen van de lagere en middelbare technische opleidingen, afgestemd op de behoeften van de sectoren ICT en Toerisme.

Om bepaalde sectoren op lange termijn te beschermen, is bewustwording op scholen essentieel, zodat deze sectoren aantrekkelijk worden als beroepskeuze. Verder is het noodzakelijk om de werkarmen van het ministerie een sterkere link met het bedrijfsleven te laten leggen en om- of bijscholing voor verschillende sectoren op een hoger (regionaal en internationaal) niveau te realiseren. Productiviteit moet zo veel mogelijk worden gestimuleerd, en ondernemers moeten hun bedrijfsvoering kunnen stabiliseren om uit te groeien tot grotere productiebedrijven die werkgelegenheid kunnen scheppen.

…[+]