Venezuela plaatst zich voor kwartfinale

VOETBAL – Venezuela is na Argentinië het tweede land dat zich heeft geplaatst voor de kwartfinale van de Copa America. In het SoFi Stadium (Inglewood) werd Mexico verslagen met 1-0. Salomón Rondón maakte het enige doelpunt uit een strafschop.
Mexico begon de wedstrijd zonder zijn aanvoerder Edson Álvarez, die een blessure opliep in de ontmoeting tegen Jamaica. Álvarez werd op het middenveld vervangen door Luis Chávez en Mexico kon a na twintig seconden de voorsprong nemen. Uriel Antuna kon zijn schot geen richting geven en de bal verdween naast het doel van doelman Rafael Romo. Hierna kregen Chávez en Carlos Rodríguez de mogelijkheid om Mexico op voorsprong te brengen, maar Romo voorkwam dat. Pas in de twaalfde minuut kreeg Venezuela zijn eerste kans, maar het schot van Yeferson Soteldo ging over het doel van Julio González. De beste kans voor Venezuela viel in de 33ste minuut, toen aanvaller Rondón uit een counter de deklat raakte. Hierdoor gingen teams met een blanco score naar de kleedkamer.
Venezuela begon de tweede helft beter en al na vier minuten kreeg Soteldo een droomkans, maar zijn inzet werd gestopt door González. Venezuela bleef doorgaan en in de 54ste minuut kreeg het een strafschop. Jon Aramburu werd neergehaald door Julián Quiñones in het gebied. Rondón belastte zich met de strafschop en maakte geen fout: 1-0. Bondscoach Jaime Lozano van Mexico bracht hierna Guillermo Martínez en Alexis Vega binnen de lijnen om iets te forceren.
Mexico kwam in de 66ste minuut heel dichtbij om de score gelijk te trekken, maar een schot van Johan Vásquez veranderde van richting. Hierdoor kon de Venezolaanse speler opgelucht ademen. Venezuela begon steeds naar achteren te zakken, om de drie punten veilig te stellen. Zo werd verdediger Wilker Ángel binnen de lijnen gebracht door de Venezolaanse bondscoach Fernando Batista, om het doel te bereiken. In de 86ste minuut kreeg Mexico een strafschop, nadat de bal tegen de hand van Miguel Navarro aankwam. Orbelin Pineda belastte zich met de strafschop, maar zijn inzet werd gestopt door Romo. Venezuela hield vol en pakte de drie punten.
Eerder op de dag won Ecuador zijn eerste wedstrijd in groep B van Jamaica met 3-1. Jamaicaan Kasey Palmer opende de score, door in zijn eigen doel te scoren. Hierna maakte Kendry Páez uit een strafschop het tweede doelpunt voor Ecuador. Michail Antonio bracht Jamaica terug, maar Alan Minda bepaalde de eindstand op 3-1.
Door deze resultaten heeft Venezuela zich al geplaatst voor de kwartfinale. Daarentegen is Jamaica al uitgeschakeld. Mexico en Ecuador hebben drie punten en zullen op de laatste speeldag tegen elkaar uitkomen om te bepalen wie met Venezuela overgaat naar de kwartfinale. Venezuela speelt zijn laatste groepswedstrijd tegen Jamaica.…[+]