Verdachten van aanslagen 9/11 bekennen schuld en ontlopen doodstraf

NEW YORK – Khalid Sheikh Mohammed, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op 11 september 2001, heeft samen met twee medeverdachten schuld bekend. Dat meldt The New York Times op gezag van de aanklagers. In ruil daarvoor ontloopt het drietal de doodstraf. De nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 zijn volgens de krant per brief op de hoogte gebracht van de deal. Daarin staat dat de drie verdachten schuld zullen bekennen aan alle aanklachten, waaronder de moord op 2,976 mensen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou de deal, waar ook medeverdachten Walid bin Attash en Mustafa al-Hawsawi onder vallen, al hebben goedgekeurd. Dat zeggen twee functionarissen van het ministerie met kennis van de kwestie tegen de krant. Mohammed, Attash en al-Hawsawi zitten al sinds 2003 vast in de omstreden militaire gevangenis Guantánamo Bay op Cuba. Daar worden ze vastgehouden in afwachting van hun ter dood veroordeling. Als gevolg van de deal verschijnen de drie mogelijk volgende maand al voor een rechter, meldt de Times. Er is achter de schermen ruim twee jaar aan de deal gewerkt.

Met de bekentenis wordt een slepende rechtszaak vermeden. Ook hebben de autoriteiten volgens de krant willen voorkomen dat een militaire rechter oordeelt dat bekentenissen van de terreurverdachten niet gebruikt kunnen worden, omdat er gemarteld is. Hoofdverdachte Mohammed is naar verluidt 183 keer door de geheime dienst CIA onderworpen aan de marteltechniek waterboarden, waarbij verdrinking wordt nagebootst. Vorig jaar oordeelde een militaire rechter in een andere zaak dat bekentenissen van de terreurverdachten om die reden niet gebruikt kunnen worden.

Op 11 september 2001 pleegde het terroristische netwerk al-Qaeda met vier gekaapte vliegtuigen aanslagen op Amerikaanse doelen. Het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington D.C. werden geraakt. Een vierde toestel stortte na ingrijpen van passagiers neer op een veld in de staat Pennsylvania. De aanslagen kostten aan 2,977 mensen het leven. (NU.nl)…[+]