Verplichte landsdienarenregistratie heeft geen rechtskracht

PARAMARIBO –  De verplichte landsdienarenregistratie die is gehouden van oktober 2022 tot en met februari 2023 heeft geen rechtskracht, zegt de kortgedingrechter. Dit omdat het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA) zich niet heeft gehouden aan artikel 36a, het nieuwe artikel in de Personeelswet.

“Indien dat had plaatsgevonden, zou het misschien wel rechtskracht hebben, maar dat gaat niet plaatsvinden”, aldus Micheal Sallons, voorzitter van de Werknemers Organisatie Openbare Werken (WOOW).  Sallons vertelt dat hij sinds het begin van de verplichte landsdienarenregistratie erop heeft gewezen dat ambtenaren zich niet hoeven te laten registreren.  Het was toen onmogelijk dat er sancties getroffen zouden worden  tegen landsdienaren. “Op het moment dat men begonnen is met de verplichte landsdienarenregistratie was de wet nog niet aangenomen en goedgekeurd.  Op gegeven moment is de aanpassing van de Personeelswet aangenomen en goedgekeurd en dat heeft gemaakt dat ik de wet ben gaan bestuderen en er wat juridische vragen bij mij zijn opgekomen, waarna ik contact heb gemaakt met mijn advocaat”, stelt de vakbondsman verder. “We hebben samen ernaar gekeken en zijn toen beland op zaken, waarbij wij bedenkingen hadden. Zodoende hebben we deze zaken meegenomen en gezegd dat we gaan kijken hoe men uitvoering zal geven aan het implementeren van die wet of wat dan ook zou moeten gebeuren.”

Hij vertelt dat de vakorganisatie weet dat er een aantal mensen is, die zich om allerhande redenen niet hebben kunnen  registeren, waarna BIZA is uitgekomen met een rondschrijven aan alle ministeries, hoe te handelen bij mensen die zich niet hebben geregistreerd.  Een schrijven dat voor mij geen enkele waarde heeft, aangezien de wet niet volgens de Personeelswet is toegepast. Wat ik niet aan u mag verzuimen mee te geven, is dat wij niet tegen een registratie van landsdienaren zijn, maar voer het volgens de wet en regels uit in de Personeelswet, hetgeen niet heeft plaatsgevonden. Wij zijn er voorstander van dat mensen die niet werken niet uitbetaald moeten worden, dat staat als een paal boven water. Mensen die vanwege veranderde beleidsinzichten thuis zijn gezet, moeten wel worden uitbetaald, vindt Sallons.  

De advocaat van de WOOW, Ashna Kanhai,  heeft aangegeven dat de kantonrechter heeft vastgesteld dat de Staat niet op een degelijke wijze de landsdienarenregistratie heeft uitgevoerd en niet heeft gehandeld met beginselen van behoorlijk bestuur met name het rechtszekerheidsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel. “Wat ook belangrijk is, is dat de kantonrechter aangeeft dat de registratieperiode en de opgelegde straffen dus de tuchtstraffen, onrechtmatig zijn, omdat op het moment dat die landsdienarenregistratie werd uitgevoerd er geen wettelijke grondslag was”, aldus Kanhai.

In het prachtig geformuleerde vonnis is aangegeven dat de afkondiging van de wijziging van de Personeelswet in juni heeft plaatsgevonden en dus in die periode van kracht was. Wat heel frappant was voor de advocaat is, dat bij de comparitie van partijen vaak de vertegenwoordiger van de Staat aangaf dat die registratie terugwerkende kracht heeft, terwijl in Suriname wetten geen terugwerkende kracht hebben. Daarop heeft de kantonrechter gelukkig voortgeborduurd en aangegeven dat die wijziging in de Personeelswet, waarin de  verplichte landsdienarenregistratie is opgenomen in juni 2023 van kracht is gegaan. Dat wil zeggen dat alle registraties die te maken hebben met de periode van de landsdienarenregistratie van oktober 2022 tot januari 2022 geen wettelijke grondslag hebben, aldus Kanhai…[+]