Vierduizend jaar oude stad ontdekt in Saoedi-Arabische oase

SAOEDI ARABIE – Archeologen hebben een ommuurde stad van vierduizend jaar oud ontdekt in een oase in het noordwesten van Saoedi-Arabië. Het betreft een van de grootste ommuurde oases van het land. De ontdekking van de stad uit de bronstijd laat zien hoe het leven destijds langzaam veranderde van een nomadisch naar een stedelijk bestaan, melden de archeologen. Ze denken dat de muur bescherming bood tegen plunderende nomaden.

 

De ommuring van de oase van Khaybar had ooit een omtrek van 14,5 kilometer en telde maar liefst 180 bastions. Tegenwoordig is verspreid om de oase nog ongeveer 6 kilometer aan restanten van de muur te vinden. Via koolstofdatering van een aantal muurresten konden de onderzoekers achterhalen dat het verdedigingswerk tussen 2.250 en 1.950 voor Christus werd gebouwd. Volgens de archeologen moeten er een paar honderd mensen in de stad hebben gewoond om een dergelijke muur te kunnen bouwen.

 

In het gebied rond de oase staan meerdere eeuwenoude forten. Die werden gebouwd door een Joodse gemeenschap die tot de zevende eeuw in en rond Khaybar leefde. In het jaar 641 werd deze gemeenschap uit Khaybar verdreven door de islamitische kalief Omar I, die na de dood van Mohammed de nieuwe heerser van het Arabische Rijk werd. (NU.nl) …[+]