Voorzitter BPMO: “Minister Onderwijs vertelt halve waarheid”
PARAMARIBO – De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft donderdag in De Nationale
Assemblee de halve waarheid verteld, dat het schoonmaakpersoneel uit luie mensen bestaat. Hij vertelt daar niet bij dat wij geen middelen hebben om het werk te doen. Dit zegt Giovanni Beek, voorzitter van de Bond Personeel van het Ministerie van Onderwijs (BPMO). Beek zegt verder dat er ook overbelasting plaatsvindt, omdat het mensen van middelbare of pensioengerechtigde leeftijd zijn. Er wordt ook met twee maten gemeten en werktevredenheid is er niet. Dit komt door de minister en een deel van zijn personeel. Een draagvlak zoeken over de rug van de minst daadkrachtige mensen binnen onze samenleving, is niet rechtvaardig. Dit wordt gedaan om met particuliere bedrijven te werken.
Verder geeft Beek aan dat er niet voldoende bewaking is, en er ook geen goede verlichting is op een deel van de scholen. Deze situatie is volgens Beek door het ministerie gecreëerd. De minister geeft aan dat er veel mensen in het bestand voorkomen, maar niet aan het werk komen. De mensen komen meestal met een formulier om zich aan te melden, maar niet alle mensen blijven want als ze zien dat dit niet voor hen is, dan gaan ze weg, omdat niet iedereen bewaker wil zijn. De data uit het databestand zijn dus niet betrouwbaar. De mannen die hun best doen om zich toch in te zetten om het werk te doen, moeten krijgen waarop ze recht hebben. De meeste scholen zijn niet verlicht, zitten onder hoog wied en de bewaking is onderbezet. Het gaat om mensen van middelbare leeftijd, die zich dan niet veilig voelen en toch de school alleen moeten bewaken. Als er voldoende bewakers zijn, gaat het veel beter. “Men heeft het werk voor deze mannen bezwaard, terwijl het voorheen om de ene dag was, waardoor ze de gelegenheid kregen om andere zaken te gaan regelen. Door de situatie die er nu is, ontstaat er gezinsontwrichting, vertelt Beek verder.
De minister moet de problemen rond de schoonmaak en bewaking eerst oplossen, voordat hij andere stappen wil ondernemen. Er zijn genoeg manieren hoe er geëvalueerd kan worden hoe particuliere bedrijven op scholen hebben gepresteerd, en dat is corruptiegevoelig.
Het kan niet zo zijn dat in de samenleving door uitspraken van een minister de mensen scheel worden aangekeken. De mensen hebben recht om te streven naar gezondheidszorg, terwijl dat geld van de kleine man wordt afgetrokken van zijn salaris. Als er maatregelen moeten worden getroffen moet dit op een correcte manier gebeuren en niet met willekeur. Dit gebeurt niet alleen in Paramaribo, maar ook in Nickerie, waarbij mensen zonder kader worden aangesteld en hiërarchie wordt gehanteerd, terwijl er gecoördineerd moet worden, want het is geen baas en slaafmodel. De BPMO wil hieraan een stop brengen…[+]