VS legt Bouterse en kompanen inreisverbod op

PARAMARIBO – Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag besloten de voormalige president van Suriname, Desi Bouterse, en naast hem nog zes voormalige Surinaamse militaire functionarissen, de toegang tot de VS te ontzeggen, omdat zij betrokken waren bij de ‘gebeurtenissen rond de decembermoorden van 1982’.

 

In een verklaring die dit weekeind is gepubliceerd door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, komen Bouterse en zijn zes kompanen niet meer in aanmerking voor toegang tot de VS op grond van Sectie 7031(c) van het Department of State, Foreign Operations and Related Programs Appropriations Act.

Er staat verder in de verklaring dat bij het nemen van dit besluit in overweging is genomen dat in december 1982 tijdens de revolutionaire periode vijftien Surinaamse mannen gearresteerd en overgebracht zijn naar Fort Zeelandia in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, waar ze door soldaten van Bouterse werden doodgeschoten omdat ze kritiek hadden geuit op de door de voormalige president geïnstalleerde militaire dictatuur. De slachtoffers waren figuren uit de nationale oppositie, waaronder journalisten, professoren, wetenschappers en zakenlieden.

Desi Bouterse stond in 2008 terecht voor zijn rol in de moorden van 1982 en werd tweemaal veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, de eerste keer in 2019 en de tweede keer in 2021. Tegen beide beslissingen ging hij tevergeefs in beroep.
Het vonnis van 20 jaar gevangenisstraf werd in december 2023 in een definitieve uitspraak van het Hooggerechtshof in Suriname bevestigd, waarmee een einde kwam aan een lang juridisch proces. Desi Bouterse is echter nog steeds vrij, nadat hij zich in januari van dit jaar na zijn veroordeling niet in de gevangenis had gemeld. Het uitblijven van aangifte door Bouterse leidde tot een onderzoek door het Surinaamse Openbaar Ministerie om de voormalige Surinaamse president, die veroordeeld was voor de moorden uit 1982, internationaal op te sporen…[+]