Weerstation in Zuid-Iran registreert mogelijk hoogste gevoelstemperatuur ooit op aarde
TEHERAN – Een weerstation in Zuid-Iran heeft de indrukwekkende gevoelstemperatuur van 82,2 graden Celsius gemeten. Een ongeziene hittegolf teistert al weken het Midden-Oosten en doet nu waarschijnlijk ook het record van hoogste gevoelstemperatuur ooit op aarde sneuvelen. Maar die hitte blijft natuurlijk niet zonder gevolgen voor de gezondheid van de plaatselijke bevolking.
Het Midden-Oosten wordt al een hele tijd geconfronteerd met een hittegolf van ongekende intensiteit, met temperaturen die in Irak en Iran regelmatig bijna 50 °C aantikken. Die hitte zorgde ook al voor verschillende stroomstoringen in de regio. En de temperatuur blijft er maar stijgen.
Volgens de Amerikaanse National Weather Service registreerde het weerstation van luchthaven Dayrestan op 28 augustus om 10.30 uur een temperatuur van 38,8 °C. Hoewel deze temperatuur op zichzelf niet alarmerend is, heeft de combinatie met een relatieve luchtvochtigheid van 85 procent tot een gevoelstemperatuur van 82,2 °C geleidt. In drogere gebieden worden wel vaker hogere temperaturen gemeten, maar door een lagere luchtvochtigheid voelt het lichaam zich daar meestal toch iets koeler. Tot nu dus.
Langdurige blootstelling aan gevoelstemperaturen van 40 à 54 °C verhoogt het risico op een zonnesteek en hittegerelateerde ziekten. Bij een hitte-index van 82 °C kan het lichaam de eigen temperatuur niet meer reguleren, wat het risico op ernstige aandoeningen zoals hitte-uitputting en orgaanfalen vergroot. Deze extreme hitte-index ligt ver boven de veilige limiet voor de menselijke gezondheid en kan snel tot levensbedreigende situaties leiden, waardoor directe medische aandacht noodzakelijk is.
De gevoelstemperatuur is een combinatie van luchttemperatuur en luchtvochtigheid, en geeft aan hoe warm het aanvoelt voor het menselijk lichaam. Als het lichaam te warm wordt, begint het te zweten om af te koelen. Dit zweet moet kunnen verdampen om de lichaamstemperatuur te verlagen. Bij hoge luchtvochtigheid verdampt zweet moeilijker, waardoor het lichaam zijn temperatuur niet kan reguleren en het warmer aanvoelt.
Een officieel onderzoek is nodig om de nauwkeurigheid van de metingen te bevestigen, aangezien andere weerstations in de regio lagere dauwpunten en dus lagere gevoelstemperaturen rapporteerden. Indien bevestigd, zou de gevoelstemperatuur een record zijn op aarde. Toch is nu al duidelijk dat een historische hittegolf grote delen van het Midden-Oosten treft. (HLN)
Fototekst: Een man gooit water op zijn hoofd tegen de hitte. (AFP)…[+]