Wetenschappers vinden mogelijk nieuwe behandeling dankzij virtueel hart
MAASTRICHT – Wetenschappers in Maastricht hebben dankzij computermodellen een mogelijke nieuwe behandeling gevonden voor hartfalen. In plaats van het hart langzamer te laten kloppen, wat vaak de behandelmethode is, versnellen ze het hartritme. Diastolisch hartfalen, ook wel een ‘stijf hart’ genoemd, is een aandoening waarbij de hartspier niet goed ontspant. De druk die nodig is om het hart te vullen met bloed wordt te hoog. PatiĆ«nten krijgen last van kortademigheid bij inspanning, een onregelmatige hartslag en pijn op de borst.
Veel behandelingen zijn er niet voor deze vorm van hartfalen. “Al jarenlang worden er studies verricht om de behandeling van dit type hartfalen te verbeteren, zonder al te veel succes”, zegt Kevin Vernooy, cardioloog bij Maastricht UMC+, tegen NU.nl. Maar dankzij computersimulaties konden onderzoekers nu gerichter zoeken naar behandelingen. “Met deze therapie waarbij we het hartritme versnellen, is er mogelijk een goede nieuwe behandeling in zicht.”
Toen Joost Lumens, hoogleraar biomedische technologie aan Maastricht University, het hartritme virtueel versnelde, kwam er minder druk op de linkerboezem van de hartspier te staan. Vernooy: “Je moet het zien als het minder ver opblazen van een ballon waardoor er minder druk op komt te staan.” (Nu.nl)