Wetten betreffende Inheemsen en Tribale Volken  in voorbereiding

PARAMARIBO – De regering werkt aan het wijzingen van een aantal wetten, om het leven van de Inheemsen in Suriname aangenamer te maken. Een van de meest belangrijke zaken die de regering wil realiseren is, het doorvoeren van de nota van wijziging voor de Wet ‘Grondenrechten van de Inheemsen en Tribale Volken’ die wordt voorbereid.   “De afspraak is voor einde van dit jaar de nota van wijzigingen in te dienen bij het parlement om deze wet af te ronden”, benadrukte het staatshoofd.

 Er zijn nog een aantal andere wetten waarmee de regering bezig is, die ten goede moeten komen van de Inheemsen. Onder andere is de behandeling van het Burgerlijk Wetboek in De Nationale Assemblee en deze moet ervoor zorgen dat het boedelprobleem voor eens en altijd wordt opgelost. Ook de wet die jongeren de mogelijkheid biedt om zelf te beslissen wanneer te trouwen, staat op agenda van de regering. Verder ligt de wet ‘Traditionele Geneeskunde en Medicijnen’ in concept klaar. Aan dit concept hebben verschillende medische deskundigen bijgedragen. “Alle medicijnen die Inheemsen en andere volkeren ontdekt hebben, worden bij wet beschermd”, zegt het staatshoofd.

 Santokhi zegt ook dat het carbon credit-beleid ook in het voordeel zal zijn van de Inheemsen. Bij het VN-orgaan UNFGC staan alle carbon credits van Suriname geregistreerd. Er is aan de VN gevraagd om een deel van de carbon credits te mogen verhandelen op de wereldmarkt. “Dit jaar kan Suriname de eerste USD 34 miljoen ontvangen. Dat geld is bestemd voor een fonds voor de ontwikkeling van Inheemse- en Marrongemeenschappen in het binnenland”, benadrukt het staatshoofd. Tot slot gaf hij aan dat er in de regeringsraad de start van een bauxietproject in West-Suriname is goedgekeurd. Intussen is een bedrijf geselecteerd om een studie te doen tot eind dit jaar, waarna het komende jaar de planning voor de oprichting van een bauxietmijn van start gaat. Dit zal zorgdragen voor werkgelegenheid van tweeduizend man.

De voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), Stanley Liauw-Angie, zegt dat hij hoopt dat de samenwerking met de regering verstevigd kan worden, zodat de belangen van de Inheemsen daadwerkelijk behartigd kunnen worden…[+]