Winkelprijzen blijven voorlopig onder druk van hoge vrachtkosten

Ook Amerikaanse politiek en oorlogen dragen bij

PARAMARIBO – De winkelprijzen in Suriname blijven voorlopig onder druk staan door hoge vrachtkosten, mede veroorzaakt door internationale politieke en economische spanningen. Verwacht wordt dat 2025 een toename in importinflatie zal kennen, aangezien vrachttarieven blijven stijgen door aanhoudende verstoringen in de scheepvaartsector. Deze verstoringen worden verder versterkt door handelsbelemmeringen, waaronder tariefdreigingen van de Amerikaanse president-elect Donald Trump en geopolitieke spanningen in de Rode Zee-regio.
De ministers van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Rishma Kuldipsingh, wijzen erop dat de sterke afhankelijkheid van import Suriname kwetsbaar maakt voor externe invloeden. Beslissingen van grote spelers zoals de VS, China en olie-exporterende landen blijven de prijzen in het land beïnvloeden.
Volgens John Lim, directeur van CMA CGM (Taiwan) Ltd, hebben de door Trump aangekondigde tarieven op Chinese goederen aanzienlijke gevolgen voor de mondiale handelsroutes. “China moet nieuwe markten zoeken, wat leidt tot verschuivingen in de wereldhandel naar Europa, Zuidoost-Azië en andere regio’s”, aldus Lim. Hij benadrukt dat China te maken heeft met overcapaciteit, wat de druk op het land vergroot om zijn bruto binnenlands product (bbp) te verhogen.
Trump heeft op 26 november nieuwe tarieven aangekondigd op goederen uit Canada, Mexico en China, de drie grootste handelspartners van de VS. Naast een extra tarief van 10 procent op Chinese goederen, heeft hij de status van ‘meestbegunstigde natie’ voor China ingetrokken. Dit kan leiden tot tarieven van meer dan 60 procent op Chinese producten, aanzienlijk hoger dan tijdens zijn eerste ambtstermijn.

Naast handelsproblemen zorgen spanningen in de Rode Zee voor hogere transportkosten. Aanvallen op schepen in deze regio dwingen rederijen alternatieve routes te gebruiken, zoals via Kaap de Goede Hoop in plaats van het Suezkanaal. Subhangshu Dutt, uitvoerend directeur van OM Maritime Pte Ltd in Singapore, wijst op de stijgende verzekeringskosten als gevolg van deze dreiging. “Wanneer er een aanval plaatsvindt, stijgen de verzekeringspremies onmiddellijk”, legt hij uit.
Daarnaast verhogen scheepvaartbedrijven de compensatie voor bemanningsleden die in risicogebieden werken. Dit omvat extra salarissen, training van vervangend personeel en hogere loonkosten. Deze factoren leiden tot een verdere stijging van de transportkosten, wat uiteindelijk doorwerkt in de prijzen van geïmporteerde goederen.
De huidige ontwikkelingen benadrukken de noodzaak van duurzame en kostenefficiënte oplossingen, om de stijgende kosten in de logistieke sector te beheersen en de impact op consumenten te minimaliseren.