Woede in Spanje over ‘trage’ reddingsmissie

2 (17.00 uur) Woede in Spanje over 'trage' reddingsmissie

SPANJE – De Spaanse regering stuurt vijfduizend agenten en nog eens vijfduizend extra soldaten naar het rampgebied bij Valencia. In het land klinkt kritiek op de ‘trage’ reactie van de overheid op de desastreuze overstromingen. Het dodental is zaterdag bijgesteld naar 211. Mensen zijn vooral boos omdat het dagen duurde tot het leger werd ingezet. De provincie Valencia werd dinsdag getroffen door noodweer, maar het duurde tot donderdag voor de regering in Madrid het leger mobiliseerde. Duizenden vrijwilligers zijn nu op eigen houtje afgereisd naar het rampgebied om reddingswerkers te helpen.

 

In eerste instantie werden twaalfhonderd militairen naar het gebied gestuurd. Daar kwamen vrijdag vijfhonderd soldaten bij. Zij zoeken naar overlevenden onder verwoeste gebouwen en helpen mee met het opruimen van puin. Met het besluit van de Spaanse regering van eerder op zaterdag wordt de hulpverlening flink opgeschroefd. Ook heerst er onbegrip over het afwijzen van Franse hulp, schrijft BBC News. Het kabinet van de Spaanse premier Pedro Sánchez zou vlak na het noodweer hebben bedankt voor de hulp van tweehonderd Franse brandweerlieden.

 

Delen van Spanje werden dinsdag getroffen door extreme regenbuien. Lokaal kon in één uur tijd tot wel 200 millimeter regen vallen, met hevige overstromingen tot gevolg. Tot dusver zijn ruim tweehonderd stergevallen bevestigd, maar reddingswerkers vrezen dat veel lichamen nog onder het puin liggen. Het gaat sowieso al om de dodelijkste overstromingen in Europa sinds 1970. Toen overleden 209 mensen in Roemenië. Drie jaar daarvoor vielen meer dan 500 doden in Portugal.

 

Veel Spanjaarden zijn vrijdag en zaterdag vrijwillig naar Valencia afgereisd om te helpen bij het opruimen van het puin. Dat leidde aanvankelijk tot strubbelingen. Zo liepen vrijwilligers professionele reddingswerkers voor de voeten. Om de grote groep vrijwilligers effectief te kunnen inzetten, is zaterdag een vrijwilligersplatform opgezet. Het beroemde operagebouw in het Turiapark is omgetoverd tot coördinatiecentrum voor de operatie.

 

Valencia en omgeving zijn het zwaarst getroffen door het noodweer. Het merendeel van de ruim tweehonderd doden viel in die regio. Spaanse media berichtten vrijdag dat er ook nog negentienhonderd vermisten zouden zijn, maar volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, zijn het er waarschijnlijk niet zoveel. Dat aantal was gebaseerd op telefoontjes van mensen die hun dierbaren niet konden bereiken en de autoriteiten gaan ervan uit dat veel mensen inmiddels wel weer in contact konden komen met hen. (NU.nl) …[+]