Zambiaanse overheid redt 48 ontvoerde jongens uit illegaal besnijdeniskamp

LIVINGSTONE  –  In Zambia zijn 48 ontvoerde jongens gered uit een kamp waar ze gedwongen een besnijdenis moesten ondergaan. De operatie werd geleid door de zogenoemde ‘genderdivisie’ van de overheid, die zich inzet voor seksegelijkheid en lichamelijke zelfbeschikking.

Volgens BBC News sloegen de ouders van de jongens, die tussen de tien en zeventien jaar oud zijn, alarm toen ze erachter kwamen dat hun kinderen verdwenen waren. Volgens de autoriteiten was het kamp zonder toestemming opgezet vlak bij de stad Livingstone.

De kinderen waren in het kamp opgesloten in kooien, onder onhygiënische omstandigheden. Bepaalde etnische groepen in Zambia zien het besnijden van jongens op een traditionele manier – dus niet in het ziekenhuis – als een belangrijk ritueel, dat mukanda wordt genoemd.

Het lijden als gevolg van deze traditionele methode wordt gezien als een beproeving voor de jongens, die hen helpt om volwassen te worden. De kinderen moeten als onderdeel van dat rituele gebruik ook vaak een half jaar alleen overleven in het oerwoud.

Het kamp werd twee weken geleden ingericht en is inmiddels vernietigd. Drie jongens moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor complicaties als gevolg van de besnijdenis die al was uitgevoerd, waarschijnlijk met een scheermes. Meerdere jongens waren mishandeld, vermoedelijk na een poging uit het kamp te ontsnappen. Eén jongen had last van schistosomiasis, een parasitaire infectie die kan optreden na het drinken van vervuild water. (NU)…[+]