Zwangerschapscontrole in Suriname nu via digitaal programma
PARAMARIBO – De prenatale zorg voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen zal voortaan digitaal plaatsvinden. De papieren dossiers maken plaats voor een nieuw digitaal systeem in Suriname, namelijk het Perinatal Information System (SIP). De lancering van dit systeem vond woensdag plaats bij de prenatale polikliniek van het ’s Lands Hospitaal.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat het systeem alleen maar voordelen met zich zal meebrengen, met name het terugdringen van perinatale sterfte in Suriname. Dit was ook de belangrijkste drijfveer voor de introductie van het SIP. Volgens Ramadhin is Suriname een van de landen in de regio met een hoog percentage moeder- en kindsterfte. Door het digitaliseren van prenatale informatie kan het verloop van de zwangerschap beter worden gevolgd. ” Zo krijg je ook een effectievere opvolging van de zwangerschap en minimaliseer je de risico’s en problemen. En we willen met het collecteren van data, op een accuratere manier, ervoor zorgen dat de cijfers in de loop der tijd verminderen. Het digitaliseren moet alleen maar voordelen brengen, anders doe je het niet”, aldus de bewindsman.
Het SIP werd gelanceerd bij het ’s Lands Hospitaal, omdat dit ziekenhuis, onder leiding van medisch directeur Soenita Nannan Panday, de voortrekker is geweest van het project om het systeem in Suriname te introduceren. Hiermee is Suriname het 23ste land in de regio dat gebruikmaakt van het SIP voor prenatale zorg. Het SIP is volgens minister Ramadhin een bekend systeem, dat de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie gratis beschikbaar stelt aan haar lidlanden. In plaats van papieren dossiers worden nu alle gegevens, bezoeken en controles bij de gynaecoloog of verloskundige digitaal bijgehouden.
Een speciaal opgerichte werkgroep heeft zich ingezet om het systeem functioneel te maken voor zorgprofessionals in Suriname, waaronder de vertaling naar het Nederlands. “Het is niet in één dag gebeurd, we zijn er al een hele periode mee bezig”, zegt minister Ramadhin. De lancering heeft bij het ’s Lands Hospitaal plaatsgevonden omdat dit ziekenhuis bekend staat als hét moeder- en kindcentrum van Suriname. “Hier hebben we de meeste bevallingen, de meeste zwangerschapscontroles en de grootste zwangerschapscontrolepoli van Suriname. Hier hebben wij eigenlijk het hart van de verloskundige en prenatale zorg”, legt de minister uit.
Het SIP zal echter ook in andere ziekenhuizen en bij poliklinieken die zich bezighouden met prenatale zorg geïntroduceerd worden. Het is een beveiligd systeem, beheerd door een regionaal netwerk, en zal in Suriname toegankelijk zijn voor elke zorgprofessional die verantwoordelijk is voor zwangerschapscontroles via een gebruikersnaam.