PARAMARIBO – In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025 gaat het Burgerinitiatief voor Partici-patie en Goed Bestuur (BINI) opnieuw verkiezingsprogramma’s van politieke partijen vergelijken. Het is de derde keer dat BINI deze vergelijking uitvoert, na eerdere edities in 2015 en 2020.
Dit jaar gebeurt dat in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).
Doel van de vergelijking is om kiezers van duidelijke en objectieve informatie te voorzien, zodat zij een weloverwogen stemkeuze kunnen maken. De analyse richt zich op uiteenlopende themagebieden zoals goed bestuur, rechtsstaat, democratie en mensenrechten, milieu en klimaatverandering, financieel-economisch beleid en sociaal beleid.
Bijzonder aan deze editie is dat de meeste deelnemende partijen hun verkiezingsprogramma al begin april hebben gepubliceerd. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarbij slechts de helft van de partijen hun programma tijdig beschikbaar had. De analyses zullen onder meer nagaan of de programma’s beschikken over een heldere visie op (duurzame) ontwikkeling, een degelijke probleemanalyse, realistische doelstellingen, en of er een begroting is gekoppeld aan de plannen. De resultaten worden uiterlijk in de eerste week van mei 2025 verwacht – ruimschoots voor de verkiezingsdag.
De vergelijking wordt volledig onafhankelijk uitgevoerd en gefinancierd uit eigen middelen van de deelnemende organisaties. De bevindingen zullen gepubliceerd worden via de communicatiekanalen van BINI, VSB en VES. Naast de publicatie van de vergelijkingen organiseren de partners ook enkele discussiesessies met politieke partijen. Tijdens deze bijeenkomsten zullen partijen bevraagd worden over hun verkiezingsprogramma’s op basis van de gemaakte analyse. De VES zal haar traditionele ‘Economisch Debat’ houden, terwijl BINI en de VSB het voortouw nemen voor een debat over het thema ‘Goed Bestuur’.
Sinds haar oprichting in 2014 zet BINI zich in voor meer participatie, transparantie en goed bestuur in Suriname. Met dit initiatief hoopt de organisatie opnieuw bij te dragen aan een bewustere en beter geïnformeerde kiezer.