DENVER - In zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis heeft president Trump de aanval geopend op trans personen.
Op scholen mogen ze niet meer meedoen aan vrouwenwedstrijden of gebruikmaken van vrouwenkleedkamers. In hun paspoort moeten voortaan het geslacht en de naam bij geboorte staan. Ook Nederlandse trans- en non-binaire personen met een 'X' in hun paspoort merken hiervan de gevolgen: hun is afgeraden naar de VS af te reizen, uit vrees voor represailles of weigering van toegang tot het land. "We zijn doodsbang voor wat ons nog te wachten staat", zegt Keira Richards, een 25-jarige transgender vrouw uit Denver, Colorado. Deze staat in het midden van het land is een sanctuary state, een toevluchtsoord voor mensen uit de lhbtq-gemeenschap vanwege de hoge mate van acceptatie en uitvoerige wetgeving.
Met haar vrijwilligersorganisatie The Trans Continental Pipeline helpt ze trans personen, die naar Colorado willen verhuizen, omdat ze zich onveilig voelen in de staat waarin ze wonen. "Voordat Trump president werd, bestonden er op staatsniveau al wetten, die de rechten van trans personen ondermijnen", zegt Richards. Denk bijvoorbeeld aan Ohio, waar trans personen het toilet moeten gebruiken van het geslacht dat op hun geboortecertificaat staat. Of in Florida, waar trans jongeren al langer geen toegang hebben tot medicijnen zoals hormoonremmers. "Maar zodra je de staatsgrenzen overging, zeker naar Democratische staten, was dat geen probleem meer."
Sinds Trumps aantreden is de veiligheid van trans personen allesbehalve vanzelfsprekend, merkt Richards. "Er is veel angst onder trans personen, die in staten wonen met zwakke lhbtq-wetgeving, omdat ze vrezen niet langer beschermd te worden door de maatregelen, die de federale overheid nu neemt. Dat is echt onmenselijk." Ze denkt aan die keer dat ze een transgender vrouw had opgevangen die twintig uur in de bus had gezeten vanuit Alabama, omdat ze zich daar niet langer veilig voelde. Of aan de paar keer dat ze minderjarige trans personen had geholpen, die het ouderlijk huis uit waren gezet. Hun ouders waren bang dat ze vervolgd zouden worden, omdat hun kind transgender is. In oktober 2024 ontving Richards' organisatie 22 verhuisverzoeken. Toen Trump een maand later de verkiezingen won, steeg dat aantal naar 400. Inmiddels helpt ze, samen met dertien andere vrijwilligers, zo'n 700 trans personen, die hun toevlucht zoeken in Colorado. (NOS)