PARAMARIBO – Suriname bevindt zich op een belangrijk kruispunt in zijn economische geschiedenis. De uitdagingen zijn groot, maar er zijn ook veel mogelijkheden voor een toekomstbestendige groei.
Jerrel Pawiroredjo, van de Nationale Partij Suriname (NPS), benadrukt de cruciale rol van het economisch beleid voor de toekomst van het land. Hij presenteerde zijn visie vrijdag tijdens de discussieavond van de NPS.
“Op basis van gegevens van de Wereldbank is te zien dat elke keer wanneer de NPS aan de macht kwam, een periode van herstel en groei volgde, met een stijging in het per capita inkomen, dat wil zeggen, het inkomen per Surinamer. Dit is een duidelijk signaal dat de NPS tijdens haar regeringen belangrijke stappen zette om de economie te stabiliseren en te versterken”, begon Pawiroredjo zijn presentatie.
Pawiroredjo maakt duidelijk dat er meer moet gebeuren om duurzame groei te realiseren. “Als je je portemonnee niet op orde hebt, kom je in de problemen,” zegt hij, waarbij hij het belang van een goed fiscaal beleid benadrukt. De belastingdienst moet meer onafhankelijk worden en de belastingregels moeten strikt nageleefd worden om misbruik van belastingaanslagen te voorkomen. Dit wordt steeds belangrijker in een land waar de economische structuur nog altijd afhankelijk is van olie en gas, maar waar diversificatie van de economie noodzakelijk is.
De NPS pleit volgens hem voor een breder gedragen nationaal ontwikkelingsplan, dat door alle politieke partijen en maatschappelijke groeperingen ondersteund moet worden. "We moeten kijken naar haalbare sectoren," aldus Pawiroredjo. Landbouw en toerisme, samen met de agro-industrie, worden genoemd als sectoren met groeipotentieel. In vergelijking met Suriname heeft Guyana, dat voorloopt in de regio qua economische groei, waardevolle lessen te bieden. Hoewel de economische groei daar spectaculair is, waarschuwt Pawiroredjo voor de gevaren van oververhitting van de economie, wat kan leiden tot een daling van de koopkracht van de burgers.
Pawiroredjo stelt dat Suriname een plan voor duurzame economische groei nodig heeft, met strategische investeringen in landbouw, toerisme en human capital. Dit kan alleen gerealiseerd worden door brede samenwerking en door een helder beleid dat de Surinaamse burger in staat stelt zichzelf en zijn gezin te onderhouden, met kansen voor iedereen in de samenleving.