PARAMARIBO – Diana Pokie, heeft vrijdag tijdens een discussieavond van de Nationale Partij Suriname, de ernstige tekortkomingen in het Surinaamse onderwijs aan de kaak gesteld.
In een indringende uiteenzetting gaf Pokie aan dat het huidige beleid niet voldoet aan de behoeften van de samenleving, met verontrustende gevolgen voor de toekomst van Suriname.
“Het onderwijs verkeert in crisis en de problemen zijn talrijk,” zegt Pokie. Een van de grootste problemen is de demotivatie onder leerkrachten. Pokie wees op de lage salarissen die leerkrachten ontvangen en de zware werkomstandigheden waarmee zij te maken hebben. “Leerkrachten verdienen te weinig en worden niet voldoende ondersteund.” Mijn eigen kinderen zitten op de middelbare school, en als ik kijk naar de kosten die daarbij komen kijken, is het schrijnend om te weten dat een gemiddelde leerkracht slechts SRD 8.000 per maand verdient. Dit is simpelweg onhoudbaar,” aldus Pokie.
De sociaal-economische situatie van veel leerlingen vormt eveneens een obstakel. Ouders moeten vaak meerdere banen combineren om het gezin te onderhouden, waardoor er weinig tot geen toezicht op hun kinderen is. Dit heeft invloed op hun prestaties op school en draagt bij aan de hoge drop-out cijfers. “Het aantal schoolverlaters is gestegen naar 23 procent,” merkte Pokie op. “Dit is een zorgwekkende ontwikkeling die niet genegeerd kan worden.”
Volgens Pokie is de lage begroting voor onderwijs een van de belangrijkste oorzaken van de problemen. “Tussen de 8 en 10 procent van de totale begroting wordt aan onderwijs besteed, maar daarvan gaat het grootste deel naar salarissen. Er blijft te weinig over voor daadwerkelijke beleidsontwikkeling en investeringen in de toekomst van onze kinderen,” aldus Pokie.
Pokie benadrukt dat digitalisering een belangrijke oplossing kan bieden, vooral gezien de lessen die tijdens de COVID-19-pandemie zijn geleerd. “Tijdens de pandemie zagen we hoe belangrijk digitaal onderwijs is, maar de internetverbinding in het binnenland is vaak onbetrouwbaar.” “We moeten investeren in technologie en zorgen voor gelijke toegang voor alle leerlingen.” Pokie pleit ook voor een herwaardering van het onderwijspersoneel en benadrukt dat leerkrachten meer ondersteuning nodig hebben. “De huidige situatie is onaanvaardbaar.” “Leerkrachten moeten het gevoel hebben dat hun werk wordt gewaardeerd, anders zullen de problemen alleen maar verergeren.”
Daarnaast benadrukt ze de noodzaak om ouders meer te betrekken bij het onderwijstraject van hun kinderen. “In de rurale gebieden is motivatie vaak een probleem.” “We moeten met ouders samenwerken, hen bewust maken van het belang van onderwijs en hen helpen het belang van school bij hun kinderen te promoten.”