PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft deze week haar vernieuwde website gelanceerd, die qua ontwerp en gebruikersvriendelijkheid een duidelijke stap voorwaarts is ten opzichte van de vorige, maar...
bij nadere beschouwing inhoudelijk nog steeds achter blijkt te lopen qua informatieverstrekking. Wat dit betreft is er niet veel verschil ten opzichte van de oude website die dertien jaar online is geweest. Hoewel de nieuwe website een modernere uitstraling heeft en makkelijker te navigeren is, blijft een groot deel van de informatie sterk verouderd of ontbreekt zelfs geheel. Opmerkelijk is dat de presentielijsten van parlementsvergaderingen, die op de vorige website wel te vinden waren, zijn weggelaten. Daarmee verdwijnt een belangrijk instrument voor transparantie over het bijwonen van vergaderingen door volksvertegenwoordigers. De presentielijsten waren op de oude website ook behoorlijk achterhaald.
De pagina over wetgeving vormt een positieve uitzondering. Deze is wel up-to-date en overzichtelijk ingericht. Volgens DNA blijkt uit interne analyses dat de tab ‘Wetgeving’ het meest wordt bezocht door gebruikers. Daarom is bij het vernieuwen van de site extra geïnvesteerd in een verbeterde zoekfunctie voor het makkelijker vinden van wet- en regelgeving. In het eerste kwartaal van 2025 werd de oude site 2.500 keer bezocht.
Echter, op andere delen van de website is het gebrek aan actualiteit schrijnend. De sectie Media & Documentatie vertoont gelijkenissen met de vorige site wat betreft achterhaalde informatie. Het Herstelplan 2020-2022 en Jaarplan 2023 zijn beschikbaar, maar beleidstukken voor 2024 en 2025 ontbreken. Ook de ontwerpstaatsbegroting voor 2025, die in oktober 2024 werd ingediend door president Chandrikapersad Santokhi, is nog steeds niet toegankelijk voor het publiek. De begroting van DNA zelf is zelfs sinds 2022 niet meer gepubliceerd.
Ingediende moties worden nauwelijks gedocumenteerd op de site. Hoewel er enkele aangenomen en verworpen moties zichtbaar zijn, dateert de laatst gepubliceerde motie uit 2021. In goed functionerende parlementaire communicatiesystemen worden moties doorgaans kort na indiening gepubliceerd, maar in Suriname zijn journalisten en burgers aangewezen op losse informatie van parlementsleden.
Het laatste officiële verslag (Handeling) op de website betreft de vergadering van 5 augustus 2020 over de COVID-19 Uitzonderingstoestand. Beknopte verslagen zijn slechts tot 2022 beschikbaar en uiterst beperkt. Van dat jaar is slechts één verslag gepubliceerd, namelijk van een commissievergadering over de Wet NOFA. Inhoudelijk is daaruit nauwelijks informatie te halen. Ook het meest recente preadvies van een commissie van rapporteurs dateert uit 2019, toen Geerlings-Simons nog voorzitter was. De laatste melding van een buitenlandse parlementaire missie betreft de deelname aan de Vijfde Wereldconferentie van Parlementsvoorzitters in 2021 in Oostenrijk.
Volgens een voormalig leidinggevende bij het parlement is de summiere en trage informatievoorziening slechts “het topje van de ijsberg.” Tegenover Times of Suriname stelt de bron dat er sinds 2020 een structurele terugval is in het functioneren van de ondersteunende diensten van het parlement. “Veel ervaren kader is vertrokken, onder wie enkelen die inmiddels werk hebben gevonden bij de Tweede Kamer in Nederland. Voor 2020 is veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van personeel, maar dat is grotendeels weer verloren gegaan.”