SYRIË – De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer tweeduizend...
naar minder dan duizend, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Het Pentagon wijst in een verklaring op het succes van de VS tegen Islamitische Staat. De verkleining van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Syrië "weerspiegelt de belangrijke stappen" die de Amerikanen hebben gezet om de aantrekkingskracht en de slagkracht van de terreurgroep regionaal en wereldwijd te verminderen, schrijft het ministerie.
De VS was aanwezig in het noorden van Syrië, waar werd samengewerkt met onder meer Koerdische milities. Na de verdrijving van dictator Bashar Al Assad vorig jaar is in Syrië een nieuwe regering aan de macht gekomen. Het land wordt inmiddels geleid door een overgangsregering, met president Ahmed Al Sharaa aan het hoofd.
De machtsovername door Al Sharaa resulteerde eerder al in de terugtrekking van Russische troepen, die jarenlang Al Assad steunden. Turkije heeft nog wel troepen en militaire bases in Syrië. Het buurland voerde de de afgelopen jaren meerdere keren militaire acties uit in het noorden.
In december nam Israël een bufferstrook langs de bezette Golan Hoogte in. Deze week zei minister van Defensie Israel Katz dat de Israëlische troepen desnoods permanent in die zogenoemde veiligheidszone zullen blijven. Daarnaast voert het Israëlische leger regelmatig luchtaanvallen uit op de overgebleven militaire installaties in Syrië. Turkije en Israël zijn sinds deze maand in overleg om niet met elkaar in conflict te raken in Syrië. (NU.nl)