PARAMARIBO – Ondanks de juridische onzekerheden bij de verschillende politieke partijen om hun kandidatenlijsten, zal het drukken van de stembiljetten niet worden verschoven. Wat er ook gebeurt, het drukken van de stembiljetten start morgen.
“Dit kan niet uitgesteld worden, want anders komen wij in gedrang met de tijd en bestaat de kans dat de stembiljetten niet op tijd klaar zijn voor de verkiezingen op 25 mei”, zegt directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken (BIZA).
Veel politieke partijen hebben besloten naar de rechter te stappen, omdat zij het niet eens zijn met het besluit van de president in hun beroepszaken. “De rechter zal dan vandaag nog een besluit moeten nemen en de politieke partijen, die daarbij gelijk krijgen, zullen binnen een dag dan al direct hun aanpassingen moeten plegen, want BIZA kan niet verder afwijken van het programma, dat nu al wordt gevolgd”, zegt Eskak. Het drukken van de stembiljetten zal ongeveer twee weken duren en er zullen ruim 900.000 exemplaren worden gedrukt. “De volgende fase is het vouwen, perforeren en stempelen van alle stembiljetten waarna deze naar alle districten worden vervoerd. Er is dus geen ruimte om halverwege ‘het drukken’ te stoppen, correcties te plegen en dan opnieuw te drukken. Alles wat dus op 16 april op de lijsten staat dat is dan final”, benadrukt Eskak. De politieke partijen zijn niet te spreken over dit besluit van BIZA en vinden dat het ze op allerlei manieren onmogelijk wordt gemaakt om hun kandidatenlijsten in orde te maken. Vele partijen zien opzet in de wijze waarop hun kandidaten door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de hoofdstembureaus van de lijsten zijn gehaald. Daarnaast plaatsen zij ook vraagtekens bij de wijze waarop de president besluiten heeft gemaakt in de beroepszaken en nu de houding van BIZA. Zij vinden dat er meer ruimte had moeten zijn om correcties te kunnen plegen op de lijsten.
“Al deze instanties, de president en de regering hebben er belang bij dat zoveel mogelijk de politieke partijen worden tegengewerkt. Niemand is objectief en transparant bezig en dit baart ons grote zorgen”, zegt Dharm Mungra van de politieke partij De Nieuwe Leeuw (DNL), eerder in gesprek met de krant. Ook Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), heeft aangegeven dat er besluiten worden genomen door de verkiezingsinstanties zoals CHS en OKB, maar dat er weinig tot geen ruimte is in het heel verkiezingsgebeuren voor de gang naar de rechter en eventueel het naleven van de uitspraak van de rechter als partijen gelijk krijgen.